Moderní Čína jaká vskutku je přehled

Moderní Čína jaká vskutku je
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146524/moderni-cina-jaka-vs-146524.jpg 5 1 1

„Přicházíme s naší knihou nejen v pravý čas, nýbrž i s knihou zralou, psanou povolaným pérem, mužem, jemuž bylo možno za šest let pobytu v Číně proniknouti celým životem národa a státu ve všech směrech, mužem ovládajícím otázky veřejného a hospodářského života z domova i z dlouhého pobytu v cizině.“ Dr. Stanislav Nikolau, Úvodem... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moderní Čína jaká vskutku je. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

HTO
25.01.2013 5 z 5

Vynikající kniha! Výpisek – tak trochu tragikomická píseň o nosu: „Dráždivost Číňanů jest známa. Jak jsem již výše uvedl, nastane podrážděnost stále stoupajícím rozčilením následkem pouhého hovoru o věcech všedních. Podrážděnost jest tím větší při hře i v zábavě. Jsou-li na příklad dva Číňané různých náhledů, a překročí-li některý z nich snad meze slovní slušnosti, znamená to pro druhého „ztrátu obličeje", což jej tak rozčilí, že se z něho stane hrdina, vrhne se na svého protivníka a neuteče-li, vejdou v zápas; tu hledí především každý z nich se zmocniti copu druhého (ovšem, za doby republikánské jest to jen ve vnitrozemí možné, poněvadž se ve městech copy nesmějí nositi). Chytne-li cop, může svého odpůrce táhnouti na zad a učiniti jej tak neschopným odporu. Druhým cílem rvačky jest nos, který hledí druh druhu ukousnouti.

Podaří-li se přátelům oba soky zdržeti před srážkou a udrží-li je od sebe vzdálené, docílí lehko mezi nimi smíru, neboť prudké pohnutí mysli se také opět rychleji utiší, nervy ochabnou, „hrdinnost" mizí a přemění se jen ve křik a nadávky stále se mírnící, až se sokové rozejdou. Jsou-li vážnější záležitosti předmětem sporu, vyrovnají se, když se obě strany již dosti křikem vybouřily, penězi, jež na uraženého působí lépe, než protivníkův ukousnutý nos."


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Moderní Čína jaká vskutku je v seznamech

v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x