Mnišská kápě přehled

Mnišská kápě
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535201/bmid_mnisska-kape-660436e4e58e8.jpg 4 130 130

Píše se prosinec roku 1138 a shrewsburský klášter se připravuje na příchod nového opata. Ještě předtím se však za jeho zdi stěhuje statkář Gervase Bonel, který benediktinskému řádu přislíbil odkázat svůj majetek výměnou za poskytnutí malého domku a zaopatření na stáří. Převor Robert mu jako dar na přivítanou pošle polovinu pečené koroptve. Stačí ale pár soust a Bonelovi se udělá natolik zle, že mu nedokáže pomoct ani bylinkář bratr Cadfael a ošetřovatel Edmund. Oba mniši záhy dojdou k závěru, že pokrm byl otráven, a to ničím jiným než omějovou mastí, kterou vyrobil sám Cadfael. K případu je povolán královský vyšetřovatel Will Warden, jehož podezření okamžitě padá na Bonelova nevlastního syna Edwina. Ten měl nejen přístup k jedovaté masti a přímo se účastnil večeře, ale navíc je kvůli pozastaveným transakcím kláštera stále ještě jediným Bonelovým dědicem. Cadfael, který se zamlada důvěrně znal s jeho matkou Richildis, však v jeho vinu nevěří... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 04.11.2024
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Bude vydáno: , Mystery Press
Originální název:

Monk's Hood , 1980


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mnišská kápě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

PREBURDA
19.03.2024 5 z 5

Z celé série, ze svého, knižního pokladu jsem vybrala a "oprášila" pro ČV tento příběh. Opět jsem prožívala poklidný život a detektivní příběh, zasazen do předvánočního času, s bratrem Cadfaelem. Pěkná poklidná slova, jednoduché pátrání, dedukce.....i tak se dá napsat detektivní příběh. Cadfael je moje srdcovka. :o)

Sandalkar
12.03.2024 5 z 5

Mila detektivka. At je to jakykoliv protimluv. Utla kniha, presto bohata na jazyk, zapletku i zajimavosti te doby. Urcite brzy zase rada zabloudim za sympatakem bratrem Cadfaelem.

"Popravde receno ho boure netesivaly o nic min nez nynejsi klid, byl-li to klid, oboji vsak melo svuj vlastni cas a misto."

PS: Matne si vzpominam na TV serii, kterou sjizdela babicka, kdyz jsem byla mala.


Bedřich63
03.12.2023 5 z 5

Pro mě hodně odpočinkové čtení. Ellis Peters píše krásně. Popisy osob, prostředí, vazeb, vztahů a akcí v této knize jsou dokonalé. Zápletka také zajímavá.
Bratr Cadfael opět napomáhá tomu, aby byl uplatněn zákon a nebyl odsouzen nevinný člověk.
Na rozdíl od mnoha knih jiných autorů, které se také řadí do žánru detektivek, tak tady i vražda je popsána tak nějak mile.
Ve čtení této série, kterou jsem si nazval Naivní historické detektivky budu pokračovat. Jsem zvědavý, jaké další zápletky a příběhy nám čtenářům autorka připravila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1980 - CWA Dagger Awards (Silver Dagger for Fiction)


Kniha Mnišská kápě v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených177x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených9x
v Knihotéce103x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x