Mnich přehled

Mnich https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464233/mid_mnich-K9Y-464233.jpg 4 131 131

Anglický romanopisec využil postavu mnicha, aby prostřednictvím jeho chybování a hříchů v hororovém příběhu s psychologickým vykreslením zobrazil duševní utrpení, kterému je člověk jeho ražení vystaven. Přestože mnich velmi dobře ví, že je sluhou božím, nedokáže odolat svodům a opakovaně podléhá tělesnému chtíči, aby vršil další hříchy a skládal je tak k Satanovým nohám. Sugestivní vylíčení příběhu madridského opata, všemi uctívaného světce, který ve slabé chvilce neodolá pokušení a propadne nedovolené vášni. Pod maskou ctihodnosti hromadí zločin za zločinem, s pomocí nečistých kouzel pronásleduje svoji nevinnou oběť. Cesta do pekel je tak připravena.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

The Monk , 1796


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mnich. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

SlamLenka
05.07.2023 3 z 5

Pokud jste četli Mnicha i Ďáblův elixíe (Hoffmann) a nacházeli v nich jistou podobnost, není se čemu divit. Tento román Gregoryho Matthewa Lewise totiž byl inspirací Hoffmannovi a jeho Ďáblovu elixíru. A hlavním hrdinou je v obou případech hříšný mnich.
Opakovaně se tu v recenzích objevovalo označení knihy za příběh typu telenovel a já s tím přirovnáním souhlasím. Osudy hrdinů se tu vzájemně až neuvěřitelně prolínají, je tu tragická láska, tajemství, zcela jasný padouch s plánem na zničení neposkvrněné duše, nečekané rodinné vazby (i když tady jsem ji tušila od samého počátku) i dramatický závěr, který se předem taky dal docela očekávat.
Bála jsem se toho, obzvlášť když jsem u Hoffmannova románu tak trpěla, ale světe div se, já se docela bavila. Ano, mohlo to být kratší a tím i svižnější, ale jinak to bylo docela fajn čtení. Poe a Stevenson byli sice v tomhle kole jednoznačně nejlepší, ale Mnich byl pořád významně lepší čtení než zbytek titulů, ač byl zároveň nejstarší (vyjma Záhad Udolfa, které jsem nečetla).
Výtky pochopitelně mám, například básně, kterými je román proložen, mi vůbec nesedly, vývoj děje jen málokdy překvapil, ale v kontextu doby, kdy kniha vznikla, to je třeba brát s nadhledem.

kniznistranky
30.06.2023 3 z 5

Španělsko. Madrid. Obecensvo shromážděné v kapucínském chrámu netrpělivě čeká na opatovo kázání. Ambrosio je považován za nejsvatějšího muže. V tutéž chvíli, na tomtéž místě se zároveň rozehrává milostný příběh.

Od samého začátku je text velmi čtivý. To bylo také to jediné, co mě drželo u čtení až do konce (když opomenu účast v projektu klasikomilové). Mělo jít o příběh s nějakými hororovými prvky. Když vezmeme v potaz dobu, ve které byl román psán, chápu, že jisté věci mohly být brány jako strašidelné. Paradoxně nejvíc to horor připomínalo až na posledních asi deseti stranách, což je u takto obsáhlé knihy celkem málo.

Velká část příběhu byla opravdu spíš taková telenovela. Vztahy se tu omílají téměř na každé straně, nějaké erotické a přesto decentní scény také, ale ve výsledku se vlastně nic moc neděje. Všichni mi tu přišli neskutečně ukecaní. Vyprávění událostí na několika stranách, kdy podstatných informací bylo jako šafránu. Opět - nebýt čtivosti, prala bych se s textem víc.

Za klasiku hodnotím průměrem, dá se to číst. Za knihu, co se mi dostala do ruky, hodnotím podprůměr. Četlo se to hezky, ale nějak mě ten děj nezaujal až tolik a spousta náboženství k tomu na mě už místy bylo taky moc. Jsem ale ráda, že jsem měla možnost se o autorovi a jeho tvorbě takto dozvědět a seznámit se s ní.


bookcase
29.06.2023 3 z 5

Čtení do projektu Klasikomilové, které se se mnou tentokrát nepotkalo. Možná špatná konstelace hvězd na čtení, spíš se hodí na dlouhé zimní večery k čaji. Nemohla jsem se soustředit, velké množství postav a rozptýlený děj mě rušily. Třeba se potkáme někdy jindy. :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (květen, 5. díl)

20.05.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mnich v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených192x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených12x
v Knihotéce120x
v Chystám se číst112x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech4x