Mlhy na Blatech přehled

Mlhy na Blatech https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83777/mid_mlhy-na-blatech-83777.jpg 4 136 136

Román Mlhy na Blatech je o dvou zámožných selských rodech, žijících v okolí zbudovských Blat. Krušnej se svou ženou a osmi dětmi bydlí v Pašicích a Potužák se svou manželkou, dcerou Apolenou, synem Václavem a hříbkem Vojtou žije v Plástovicích. Hříbka Vojtu Potužák vzal pod svou ochranu, když Vojtovi zemřela matka. Od té doby se na Potužákovu statku stará o koně a Blata zná tak, jako snad nikdo jiný. I poslepu by je prošel. Hlubocká neboli zbudovská Blata se rozkládají mezi Hlubokou a Netolicemi. Dříve Blata patřila knížectvu, poté o ně proběhlo několik bojů, ale jediný, kdo je pro obce vybojoval byl rychtář Jakub Kubata...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mlhy na Blatech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

klmonkaa
23.01.2024 5 z 5

Nádherné dielo z dôb, kedy sa ešte nosila česť a poctivosť, a dopoludňajšie polihovanie v posteli sa považovalo za hanbu. :-)

Aivinka
21.09.2023 5 z 5

Není nad to přečíst si pohodovou, komfortní knihu. Tou Mlhy na Blatech rozhodně jsou, vyvolají ve vás pocit, že se nalézáte v úplně jiném století. Najednou naprosto nechápete, jak dokáže lidstvo žit v takovém neustálém shonu a hluku, když si kdysi vystačilo s prostým bytím a krásou žití.

Nemyslím si, že by v dnešní uspěchané literatuře, ve které každý prahne po akci, magii nebo drastických scénách uspěla, nicméně možná právě to má své vlastní kouzlo. Dlouhé popisy blat jsou velice poetické a nádherně vykreslené, skoro, jako byste stáli přímo na jednom z blatských kopců.

Klostermann vystavil naprosto běžný příběh nešťastné lásky, přátelství a krásy prostého života, zaobalil ho do nádherné přírody a vytvořil něco, na co do konce života nezapomenete. Několikrát jsem se přistihla, že hltám každé slovo, jako ten nejšťavnatější vesnický drb.

Konec mi přišel mírně uspěchaný. S tímhle se stalo to a to a to. Konec. Tohle bylo snad jediné minus celého příběhu. Ani to mě však nezastaví od toho, abych příběh ohodnotila plnou škálou hvězd.


Andrea864
16.04.2023 4 z 5

Pohlazení po duši. Příběh ze života sedláků před více jak sto lety psaný krásnou češtinou. Skvěle popsaná atmosféra zbudovských blat.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mlhy na Blatech v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených182x
ve Čtenářské výzvě26x
v Doporučených8x
v Knihotéce189x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech2x