Mlčení plukovníka Brambla přehled

Mlčení plukovníka Brambla https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71531/mlceni-plukovnika-brambla-71531.jpg 3 15 15

Autor v knize vytěžil své válečné zkušenosti z I. svět.války , kdy sloužil v armádě.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Les Silences du colonel Bramble , 1918


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mlčení plukovníka Brambla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Titty1929
15.09.2020 5 z 5

První světová válka se odehrává jaksi v pozadí, jen občas se v některé kapitole objevuje ve středu dění. Jinak se děj odehrává kdesi v důstojnické jídelně, hrdiny jsou britští důstojníci, doktoři, faráři a jeden mladý francouzský tlumočník (vzorem pro tuto postavu je jistě autor sám). V knize jde především o rozhovory -o životě, o světě, o válčení, o všem... Výrazně se zde projevuje, zda je řečník Francouz či Brit (Angličan, Skot nebo Ir). Srovnávání národů se nese celou knihou, což je z dnešního hlediska možná poněkud neaktuální.
"Jsme to komický národ, řekl major Parker. Abychom vzbudili zájem Francouzův o boxerský zápas, je třeba říci, že se tu jedná o národní čest, abychom vzbudili zájem Angličanův o nějakou válku, musíme ho přesvědčiti, že se podobá boxerskému matchi..."
Jiná prohlášení hrdinů jsou však nadčasová.
"Baterie usínají, major Parker odpovídá na dotazníky od velitelství, ordonace přinášejí rum, cukr a vroucí vodu, plukovník nařizuje gramofon na rychlost 61 a doktor O´Grady mluví o ruské revoluci.
-Ještě nikdy se nestalo, pravil, že by nějaké revoluce po sobě zanechala u vlády ty muže, kteří ji roznítili. A přece se ještě najdou revolucionáři: z toho je zřejmo, jak málo poučná je historie."
Kniha se dobře čte a je plna jemného humoru. Četla jsem ji několikrát a ráda se k ní vrátím.

hatikva
25.07.2019 4 z 5

Skvost francouzské literatury, drobné dílko, které popisuje národní charaktery zúčastněných postav, vzájemné protiklady v názorovém smýšlení jsou svědectvím ducha doby a zároveň humornou sondou do duše lidí, kteří se snaží tímto způsobem bránit hrůzné mašinérii prní světové války. Na rozdíl od některých biografií tohoto autora je kniha velmi čtivá, poučná a nadčasová


žlučníkář
02.05.2019 2 z 5

Ale tak nebyla to zase taková ztráta času, protože je to kniha celkem krátká. Bramble nemlčí, ale moc taky nemluví. Za to má neustálou potřebu někomu pouštět na gramci destiny waltz. Naštěstí na konci už gramofon nemá, tak s tim neotravuje. Je to takový nic neříkající nudné tlachání starých strýců, a protože je válka, tak při tom tlachání sem tam někdo umře...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mlčení plukovníka Brambla v seznamech

v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit1x