Mládí přehled

Mládí https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264382/bmid_mladi-264382.jpg 3 66 66

V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách tráví dovolenou dva osmdesátiletí přátelé, umělci, Fred Ballinger a Mick Boyle, a vzpomínají na své bohaté a úspěšné životy hudebního skladatele a filmového režiséra, obklopeni dalšími zajímavými a excentrickými hosty – jihoamerickou fotbalovou legendou, slavným hercem z Kalifornie nebo současnou Miss Universe. Zatímco Ballinger tráví čas odpočinkem a zprvu odmítá i žádost anglické královny o uvedení své nejúspěšnější skladby při příležitosti oslav narozenin prince Filipa, Boyle pracuje na svém novém a pravděpodobně posledním filmu s pěticí mladých scenáristů, doufaje v mistrovské dílo. Kniha ve formě scénáře je psána duchaplnou a zábavnou formou, jejíž hlavní osu tvoří nahořkle vtipné dialogy úspěšných mužů na sklonku života. To vše v přímé konfrontaci s ostatními osamělými hosty hotelu, kteří se v přepychu pokoušejí pošetile taktéž zastavit „svůj“ čas.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

La giovinezza , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mládí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Tyet
04.02.2024 5 z 5

Mládí od Paola Sorrentina je snad jediný případ, kdy jsem viděla film dříve než četla knihu. Film je více než uspokojivý a kniha jakbysmet. Příběh je to spíše o stáří než o mládí a tak mě napadá, zda si ho vůbec mohou mladí lidé plně vychutnat. Takových drobností, jemných skrytých vtipů a narážek, které se týkají právě stárnutí, tam je spousta a mladý člověk je třeba ani nezaregistruje.
Jde o několik dní v alpském luxusním hotelu, kde se setkávají slavný hudební skladatel, režisér, nejmenovaný jihoamerický vysloužilý fotbalista (my ho jmenovat můžeme, je to Maradona), herečka za zenitem a několik mladých lidí k tomu. Lidské soužení a marnost života jsou tu podané s laskavým humorem a dojetí je dojemné přesně tak akorát, aby nevznikl sladkobolný kýč.
Sorrentino zkrátka umí.

vera5841
23.05.2020 2 z 5

Mládí, život, stárnutí očima dvou dědečků. Krátké, svižné, konec překvapivý. Jednohubka na odpoledne. Bohužel myslím, že ve mě dlouhodobější stopu nezanechá


charlizee
07.05.2020 4 z 5

Souběžně se čtením knihy jsem se dívala na film. U každé kapitoly jsem si představovala, jak by to asi mohlo být natočeno a pak jsem zkoumala výsledek. Bavilo mě to moc. Příběh mi neskutečně sedl, knížka je výborně napsaná, přeložená. Oceňuji ten paradox témat - dovolená, lázně a pohodička na povrchu, pod nimi ale spousta hořkosti, přetvářky a každodenní reality.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mládí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených75x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených3x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

zfilmováno stáří lázně

Autorovy další knížky

Paolo Sorrentino
italská, 1970
2019  82%Všichni mají pravdu
2018  86%Nepodstatné záležitosti
2015  67%Mládí
2021  79%Tony Pagoda a jeho přátelé