Teorie rozpadu přehled

Teorie rozpadu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249366/bmid_teorie-rozpadu-8qx-249366.jpg 4 72 72

Konečně se v Mistrovských dílech objevuje komiksová legenda Enki Bilal! V Teorii rozpadu najdete hned dvě jeho legendární práce a v obou se mísí politika s thrillerem, depresí a melancholií. V jednom příběhu, Brigády Černého řádu, se bude skupina starců vyrovnávat s minulostí... se zbraněmi v ruce. A v druhém, nazvaném Hon, se sjíždí skupina komunistických papalášů na lov medvěda. Ovšem lovit se nebude jen medvěd...... celý text

Detektivky, krimi Komiksy Thrillery
Vydáno: , Crew
Originální název:

Fin de siècle , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teorie rozpadu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Disease
17.10.2022 4 z 5

Na druhé přečtení nejsem až tak nadšený, nicméně navzdory pomalosti dějů je tu velký vhled do historie a výborná morální nejednoznačnost (hlavně ve Falangách) postav.

Norri
07.12.2020 4 z 5

Historii mám rád, přestože ji nemám příliš nastudovanou. Právě proto mám rád i knihy a komiksy, které mě přimějí si o ní něco víc vyhledat a přečíst. To je případ i této knihy. Pierre Christin a Enki Bilal v ní vyprávějí dva příběhy, které vás přinutí se alespoň zamyslet nad minulostí, kterou si mnozí ještě mohou pamatovat.
“Falangy černého řádu” jsou zajímavá historka, která reflektuje ozvěny občanské války ve Španělsku a společenské nálady z doby, kdy tento komiks poprvé vyšel. Kniha obsahuje také rozhovor s oběma autory, ve kterém Pierre Christin zmiňuje, že měl potřebu reagovat na společenskou shovívavost k levicovým teroristům, která jej pobuřovala. V příběhu sledujeme levicové extremistické dědky (bývalé interbrigadisty), jak přes celou Evropu pronásledují fašistické teroristické dědky (bývalé frankisty), aby je postříleli. Je docela zajímavé je při tom sledovat a pozorovat, jak jim postupně dochází dech. Hlavní pointou pak je zřejmě to, že extremismus je vždy extremismus, bez ohledu na to, jaká ideologie se za ním schovává.
Druhý příběh “Na lovu” se tváří jako něco, co je zasazeno do konkrétních historických událostí s konkrétními historickými postavami. Celé je to podpořeno i přiloženými fiktivními medailonky aktérů. Jsem docela zklamaný z faktu, že je to úplně celé smyšlené. Bez skutečného historického základu je to jen příliš ukecaný příběh.
Je to pro mě první Bilalova kniha a tak i první setkání s jeho kresbou. Ta je vymakaná a detailní. Až na stínování obličejů ve Falangách ji nemám co vytknout. Je v ní vidět určitý Bilalův vývoj mezi Falangami a Lovem. Ve Falangách mě i přes své kvality nedokázala příliš nadchnout, ale v Lovu už jsem byl spokojenější.


ludek.n
22.11.2020 3 z 5

Teorie rozpadu obsahuje dvě dílka dvojice Christin-Bilal, spadající do žánru tzv. politického komiksu. Nedá mi to, abych se hned zkraje nezmínil o faux pas českého nakladatele, který v tiráži prohodil úlohy jednotlivých autorů: ze scénáristy Pierra Christiana udělal výtvarníka a z kreslíře Enki Bilala zase naopak scénáristu. Chybička se prostě dokáže vloudit i do tak renomovaného vydavatelského domu, jakým Crew bezesporu je. Ale zpátky ke komiksu. Jestliže přiznám Falangám černého řádu jistý akční náboj, byť obroušený seniorským věkem hlavních protagonistů, v případě druhého alba Na lovu si už musím povzdechnout nad statičností děje, umocněnou vatovitými rozpravami vysokých stranických funkcionářů. Oba příběhy jsou ucourané a balancují na hraně nudy. Co se týče Bilalovy kresby oceňuji nápad monochromatických retrospektivních panelů, ale to je asi tak jediné, co bych pochválil. Nejvíce mě u obou alb iritoval pitvorný poker-face postav a celkový figurální styling. Chápu, že realita není vždy krásná, ale tady je chvílemi až absurdní. Celkově mi Teorie rozpadu krevní tlak v žádném případě nezvýšila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Teorie rozpadu v seznamech

v Přečtených86x
v Doporučených3x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit9x