Mipam - lama s paterou moudrostí přehled

Mipam - lama s paterou moudrostí https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164838/bmid_mipam-lama-s-paterou-moudrosti-164838.jpg 5 97 97

Kniha popisuje příhody chlapce Mipama. Jeho lásku k přítelkyni z dětství, honbu za bohatstvím, jež mu má umožnit sňatek s ní, ale také jeho myšlenky a úvahy ovlivněné prostředím v němž se ocitá. Jeho cesta je hledáním země, kde všichni žijí v přátelství. Když pochopí, že tato šťastná země neexistuje, umíní si, že bude pomáhat těm, kdo se ji snaží vytvořit. Román o Tibetu a jeho životě, dílo dvou autorů, učeného tibetského lámy a francouzské spisovatelky, cestovatelky a tibetanistky. Vyprávění uvádí nejen do tibetské reality, ale i do tibetské mytologie: seznamuje s prací prostého rolníka, poznáváme tibetské mnohoženství a mnohomužství, život na dvoře tibetského knížete, v čínském pohraničním městě a nakonec i život tibetských klášterů; prostředkuje se nám též mytologický pohled na život, jak jej vidí tibetský člověk.... celý text

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Le Lama aux Cinq Sagesses , 1935


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mipam - lama s paterou moudrostí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Tyet
27.03.2024 5 z 5

Hezký, klidný a romantický příběh z exotického Tibetu od cestovatelky, badatelky, buddhistky a vysvěcené mnišky Alexandry David-Néelové, který sepsala spolu se svým adoptivním synem, rodilým Tibeťanem Lámou Yongdänem. Milostný příběh a partnerská láska zde nedokáže přemoci lásku k moudrosti a pravdě a vše nakonec dopadne tak, jak to má být. V knize se objevuje mnoho velkých pravd, které nám nejsou neznámé, zasazené do krásné krajiny Tibetu a kultury jeho obyvatel. Je to milá, nenáročná knížka a myšlenky v ní obsažené jsou pochopitelné a lehce stravitelné pro všechny čtenáře od 12 let do stáří.
Podstata je zachycena v tomto citátu: “ Musíme získat moudrost, která rozptyluje klam o trvanlivé realitě forem a osobnosti, má-li mít nějaký účinek soucit, dar a všechny skutky, které konáme pro štěstí bližních.
Vláda všeobecného přátelství mezi všemi bytostmi může přijít jen tenkrát, získáme-li onu moudrost, která ruší klamné hranice ´já´, ukazujíc nám ´ostatní´, kteří žijí v nás, a ´nás´, kteří žijeme v ostatních.

asakz
29.08.2023 5 z 5

Překrásná kniha o životní pouti tibetského chlapce a jeho osudové družky. Ačkoliv se jedná o fiktivní příběh, jeho autoři jsou zárukou věrného zobrazení tibetských reálií a života různých vrstev tibetské společnosti bez růžových brýlí, přece však odhalujících hloubku ducha tibetské země. Není to kniha filosofických spekulací, ale univerzální příběh hledající duše rozervané mezi mocnou iluzí máji a magickým voláním ducha, mezi egoismem těla a soucitem srdce, jenž nakonec dospívá ke svému zákonitému konci - osvobození.

P.S. Málem bych opomněl nádherné kongeniální ilustrace pana Skřivánka, které zajisté tomuto dílu dodávají další rozměr.


Scarefish
15.07.2023 5 z 5

Moje velmi oblíbená kniha. Četla jsem ji s radostí, obohatila mě.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mipam - lama s paterou moudrostí v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených21x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit16x

Štítky knihy

Tibet cestopisné příběhy tibetská literatura

Autoři knihy

Alexandra David-Néel
francouzská, 1868 - 1969
Láma Yongden
tibetská, 1899 - 1955