Mexická gotika přehled

Mexická gotika https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503578/bmid_mexicka-gotika-glP-503578.jpg 4 187 187

Gotický horor z prostředí mexické smetánky. Poté co Noemí Taboadová obdrží zmatený dopis od své čerstvě provdané sestřenice s prosbou o záchranu, zamíří do odlehlého domu na mexickém venkově. Není si jistá, co v něm najde — manžel její sestřenice, pohledný Angličan, je cizinec a Noemí ho prakticky vůbec nezná. Noemí je navíc velmi nepravděpodobnou záchránkyní: její elegantní šaty a rudá rtěnka se hodí spíše na koktejlové večírky než pro amatérské vyšetřování. Je však zároveň zarputilá, chytrá a má nezlomnou vůli. A nebojí se ani záhadného manžela své sestřenice, ani jeho otce, starosvětského patriarchy, kterého Noemí fascinuje; a dokonce ani domu samotného, který proniká do Noemíiných snů a zaplňuje je vizemi plnými krve a zkázy. Jejím jediným spojencem v tomto nehostinném příbytku se zdá být nejmladší syn, plachý a něžný muž, který vypadá, že chce Noemí pomoci, ale také by mohl skrývat temné rodinné tajemství. Protože za zdmi domu dlí mnoho nepoznaného. A Noemí, okouzlená děsivým, ale svůdným světem uvnitř, možná brzy zjistí, že tuto záhadnou usedlost není možné jen tak opustit.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Mexican Gothic , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mexická gotika. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (66)

nela3812
22.04.2024 2 z 5

Vyloženě hororový příběh určitě neočekávejte. Více jak 2/3 knihy tvoří spíše román/psychologické drama, a narazíte zde maximálně tak na několik tajuplných scén. Teprve až poslední strany přináší tolik očekávané hororové prvky! Děj je velmi vleklý, pomalý a často zacyklený.

Postavy příliš dobře nepoznáme, ačkoliv tomu tempo děje vůbec neodpovídá. O hostující rodině víme jen to, že jsou divní, nemají rádi mexičany a pravděpodobně něco tají. O hlavní hrdince naopak víme jen to, že je hrdá mexičanka a ráda strká nos úplně do všeho. Co se charakterových vlastností týče, nevím nic a jen velmi málo se toho dá zjistit mezi řádky.

Většinu prostoru autorka použila pro popisy pochmurné atmosféry v domě, kterou však popisuje stále dokola. Po nějaké době to začne působit jako uspávačka. Život mexické smetánky jsem pozorovala pouze na prvních několika stranách, než se Noemí přesunula do onoho děsivého venkovského sídla. Takže kromě několika narážek ani nepocítíte jakýkoliv silnější závan mexické atmosféry či kultury. Dům měl obrovský potenciál a připomínal mi strašidelné domy od D.Coates, škoda že to autorka do konce příběh nijak hlouběji nevyužila.

V závěru příběhu se ukazuje originální zápletka, kterou měla autorka zakomponovat mnohem dříve! Do té doby se setkáváme pouze s halucinogeními sny hlavní hrdinky, které jsou spíše divný, než strašidelné. Nebudu vám lhát, konec příběhu to opravdu zachránil. Doslova jsem jej zhltla za pár okamžiků a nevěřícně zírala na to, kam autorka příběh stočila. Mrzí mě jen ta nevyváženost vůči předchozím částem příběhu, které zanikají a výrazně příběh neobohatili.

Jako horor vám to určitě nedoporučím. Ale pokud máte rádi strašidelné domy, a rádi si necháváte zamotat mysl, tak by vás to mohlo zaujmout :)

Hodnocení: 2/5

jaroiva
15.02.2024 4 z 5

Knížka mě zaujala obrázkem a názvem, že je mexická. Když mi přišla, líbila se mi obálka ještě víc, jak je sametová.
Obsah už mě nenadchnul tak úplně, ale bylo to slušné čtení. Atmosféra vůbec nebyla mexická, spíš rumunská. Hororové mi to taky nepřipadalo, spíše tajemné.
Takže po přehodnocení obsahu se mi to pak i líbí, ale bylo to něco úplně jiného, než jsem čekala. Taková "upířina" bez upírů. :D
Chyběla mi ale ta mexickost, která mě na knihu nalákala. Od mexické autorky bych asi čekala víc patriotismu.


Acinore
08.02.2024 1 z 5

Naprostá ztráta času.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2021 - Locus Awards (Horror Novel)
2020 - Goodreads Choice Awards (Best Horror)


Kniha Mexická gotika v seznamech

v Přečtených218x
ve Čtenářské výzvě23x
v Doporučených5x
v Knihotéce143x
v Chystám se číst133x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech3x