Město zmařených snů přehled

Město zmařených snů
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389416/mid_mesto-zmarenych-snu-GBy-389416.jpg 4 35 35

John Cheever je považován za jednoho z nejerudovanějších amerických spisovatelů dvacátého století. Psal převážně povídky, v nichž se zabývá životem amerického maloměšťáka, který není schopen dostát americkému snu. Občas se sice jakoby osvobodí patetickou vzpourou, ale nakonec opět vyhasne a vrátí se do vyjetých, sterilních kolejí. Tématem povídek bývá nejčastěji manželský nebo rodinný život a vzpoura proti zajetému pořádku, následné vyhasnutí a rezignovaný návrat do vyjetých sterilních kolejí. Kromě shovívavosti prokazuje Cheever velký smysl pro prvky grotesky, absurdity a hororu.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Stories of John Cheever , 1978


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město zmařených snů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

KaLiBi
08.02.2024 3 z 5

Kniha mě moc nenadchla. Nebylo to špatné, to vůbec ne. Z některých povídek jsem cítila bezútěšnost, beznaděj, možná dokonce depresi a bezvýchodnost. Zamyšlení u mě proběhlo, ale vždy když jsem se konečně vžila do atmosféry té dané povídky, byl najednou konec. Většinou se nic nezměnilo, nic nevyřešilo.
"Žádná žena se nemůže natolik omezovat, aby přijímala pozornosti jen od jednoho muže."
"Vypadá to, že sypeš na kotlety hmyzí jed." "Je mi známo, že o mé inteligenci nemáš valné mínění, ale uznej aspoň, prosím tebe, že mám dost rozumu, abych se vyvarovala podobného počínání."
"Nato jsem na něm spočinul jasným, laskavým pohledem, neboť mě napadlo, že ho dám zavraždit. Usmíval jsem se širokým, upřímně nezakrytým vražedným úsměvem."

Hudino
18.11.2019 4 z 5

Zaujímavo napísané, nie príliš zložité príbehy, popisujúce mentalitu ľudí za veľkou mlákou. Tie poviedky nie sú bez pointy, ako to písal niekto predo mnou, akurát tá pointa nie je vždy tak úderná. Autor líči svoj zámer skrz celú poviedku, chce to vnímavú myseľ :-)


HelenBarbora
17.02.2019 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, i když se četla pomalu, zato je přeložena do až vznešené češtiny a starobylých slovních obratů, které stojí za to uchovávat v paměti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (3)

1981 - National Book Award (Fiction - Paperback)
1979 - Pulitzerova cena (Beletrie)
1978 - National Book Critics Circle Award (Fiction)


Kniha Město zmařených snů v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených1x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit4x