Měsíc zapadá přehled

Měsíc zapadá https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125591/bmid_mesic-zapada-mAB-125591.jpg 4 102 102

Městečko obsadí okupanti a vyvolají svým chováním silnou nenávist tamějších obyvatel, podpořenou vědomím, že půdu pro invazi připravil místní zrádce...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kvasnička a Hampl
Originální název:

The Moon Is Down , 1942


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Měsíc zapadá. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Kory98
19.07.2023 5 z 5

I když jsou Steinbeckovy příběhy krátké, je toho v nich řečeno vždycky hodně, jen musí čtenář popřemýšlet a někdy i trochu hledat. Válka a okupace je vždy citlivé téma a jakákoli poetika se z toho vytrácí. V tomto příběhu však jako by jí trochu bylo, nebo mě to alespoň připadalo. A jako vždy se potvrdilo pravidlo, že pro svobodu jsou lidé ochotni obětovat vše - i své životy. A to chce velikou odvahu.

Leonora
25.05.2023 5 z 5

(SPOILER) (Kéž by takhle psal Čapek...)
Hořkosladká odpolední jednohubka pojednávající laskavými slovy o nelaskavé okupaci a odboji. O tom, jak se z obyčejných malých lidí stávají tajní malí hrdinové.
Mrzí mě ten časový skok provedený krátce po okupaci. Udělalo by na mě daleko větší dojem, kdybych sledovala vzrůstající nelibost a paranoiu okupantů hezky pomaloučku, polehoučku, tak, jak se nepochybně vyvíjela, a ne buch a je tu hysterie. Nicméně jsem to celé vnímala značně filmovým zrakem (popisy pan S. umí velmi dobře) a umím si představit ten střih "O dva měsíce později", takže mi to zas tak moc nevadilo.
Ještě víc mě ale mrzí, že tohle dílko nemá uzavřený konec. Opravdu bych ráda věděla, jestli pan starosta po docitování Obrany Sokratovy vyhodil do povětří štáb i s velitelem, nebo co se stalo dál.


sikope
17.03.2022 5 z 5

Ke knize jsem se dostala v nejméně vhodnou dobu, během války na Ukrajině. Nevěřila bych, že tohle téma bude ještě někdy aktuální. Nenacházím slov.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Měsíc zapadá v seznamech

v Přečtených134x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených2x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x