Meč krále Artuše přehled

Meč krále Artuše https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12510/mec-krale-artuse-12510.jpg 4 89 89

Merlin série

< 2. díl >

Druhý díl z trilogie o kouzelníku Merlinovi. Kouzelník Merlin sleduje Artušovo dětství a dospívání, dohlíží na jeho výchovu, ovlivňuje vzdělání. Sám v této době cestuje po soudobém známém světě a svým vnitřním zrakem sleduje bouřlivé události v Británii. Ve vhodné době se schází s Artušem, aby ho seznámil s nastávajícími úkoly a povinnostmi. Společně se účastní vyzvednutí slavného kouzelného meče a tím vlastně jsou položeny základy k Artušově vládě nad zemí. Než nakonec usedne Artuš na trůn, musí překonat řadu nebezpečných překážek, na které pouhá Merlinova kouzla nestačí.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Hollow Hills , 1973


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč krále Artuše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

boxas
10.12.2023 5 z 5

Merlin je jedním ze tří největších kouzelníků světové literatury - tedy společně s Gandalfem a Harry Potterem.
Jeho příběhy rozhodně stojí zato si přečíst, a tak se s ním, Merlinem, seznámit.
Knihy Mary Stewartové k tomu tvoří velice solidní základ.

strana1-100
10.10.2022 5 z 5

V Merlinově světě je tak dobře, že se do něj pokaždé ráda vracím, a i když se obvykle několikadílným románům kvůli časové náročnosti vyhýbám, tady se s potěšením pustím i do třetího dílu.
Artuš mi v první části nijak nechyběl, protože mým favoritem je stejně vypravěč Merlin, přišlo mi však líto, že v knize není žádná výrazná a kladná ženská postava. Možná to časem vykompenzuju Mlhami Avalonu, ačkoli se obávám, že vším, čím se tato kniha bude odchylovat od verze Mary Stewartové, mě bude dopalovat. První příběh je vždycky ten nejsilnější.


Kozel
07.02.2019 2 z 5

Druhý díl Merlinovské trilogie byl pro mě čitelnější než ten první. Přesto je pro mě styl Mary Stewartové stále proniknutelný stejně těžko jako mlha snášející se nad jezerem obklopujícím Caer Bannog. Autorčiny rozvláčné popisy velšské a anglické krajiny jsou bohužel spíš unavující než představivost probouzející, což nahrazuje zajímavým prolínáním historických skutečností a nádechem fantasy.

Jiná kategorie je samotný Merlin, kterého už beru jako velmi chytrého polokouzelníka, který dění příběhu ovládá spíš vytříbenou psychologií než kouzly (moc mě zaujala myšlenka, že kamkoli přijde, projevuje místnímu bohu úctu, ať je to bůh jakýkoli). Od chvíle, kdy se Artuš objeví ve společnosti Merlina, je kniha už mnohem zábavnější, čitelnější a dramatičtější stejně jako její postavy - ať už tu máme věrného Cadora, démonickou Morgause, umírajícího Uthera, přátelského Ectora nebo podezřelého Lota.

Tentokrát s očekáváním vezmu do ruky třetí díl a jsem zvědav, jak moc se bude Maryino podání shodovat s tím, co o artušovských legendách vím, či jsem si myslel, že vím. Nebo jak se mi její podání vůbec bude líbit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Meč krále Artuše v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených153x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených9x
v Knihotéce117x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit7x

Štítky knihy

Artuš Artušovské legendy Excalibur kouzelník Merlin

Autorovy další knížky

Mary Stewart
britská, 1916 - 2014
2004  86%Kouzelník Merlin
2004  87%Meč krále Artuše
2004  87%Okouzlený kouzelník
1995  72%Dům na ostrově
1993  64%Bouře nad klášterem