Mediciovci: Mocný muž přehled

Mediciovci: Mocný muž https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374924/bmid_mediciovci-mocny-muz-XuI-374924.jpeg 4 19 19

Medičejští / Mediciovci série

< 2. díl >

Florencia v roku 1469. Lorenzo deʼ Medici vyhráva čestný súboj o svoju nevestu Clarice Orsini. Sobáš nie je pre Lorenza jednoduchým krokom, keďže jeho srdce - tým si je istý - patrí a naveky bude patriť Lucrezii Donati, mimoriadne krásnej a príťažlivej žene. Napriek tomu sa podvolí matkinmu želaniu a posilní spojenectvo s mocnou rímskou rodinou. A keď dostane ponuku postaviť sa na čelo mesta, zistí, že musí prijať z nového postavenia vyplývajúce nielen záväzky, ale aj politické kompromisy. Lorenzo však podcení svojich protivníkov a ich sprisahanie bude mať preňho strašné následky.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

I Medici. Un uomo al potere , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mediciovci: Mocný muž. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

mistrikova
28.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila. Nejde o žádnou harlekýnku, ale historický román, který se drží faktů. I když obsahuje i romantickou linku mezi Lorenzem de Medici a Lucrezii Donati, nebo erotické scény, ve kterých se autor zjevně vyžívá, v popředí je především popis politických vztahů a renesančního života. Ačkoliv doba renesance byla charakterizována právem, věděním, náboženstvím, nic z toho neubralo na syrovosti ani z politických intrik na evropské půdě, při potyčkách, usurpátorství a vykořisťování mezi městskými republikami nebo vévodstvími ani násilí. Autor popisuje velmi dobře vztahy mezi Florencií, Milánem, Benátkami a Římem, kdy každý si chtěl urvat kus moci i bohatství pro sebe. Děj je tedy zasazen do doby, kdy Lorenzo de Medici v mladém věku přebírá moc nad Florencií a jako postava se vyvíjí. Vnitřně zápasí s požadavky, které jsou na něj kladeny jako na nejvyššího představitele vládnoucí třídy ve Florencii, zároveň i jako manžela v nešťastném domluveném manželství, milence a přítele. Do děje sem tam zasahuje postava Leonarda da Vinciho, který je zachycen ve svých mladých letech, plného nápadů a ideí, předbíhajícího svoji dobu. Spiknutí Pazziů proti rodu de Medici připravované již dlouho vrcholí vraždou Galeazza Sforzu a také Giulliana. Tím ztrácí Florencie podporu milánského vévodství a ocitá se v nejistotě.

adelkas
11.10.2021 3 z 5

Autor se snaží držet faktů - to je plus a timhle se mi libi. Jinak nevim jak knihu ohodnotit, neni to kniha ke které se vrátím. Nechutné vraždy, popravy a ten incest. Podrobný popis mrtol a nechutné erotické sceny. Škoda, čekala sem více informací o da Vinci a Lorenzovi.


Galadwen
29.01.2021 2 z 5

Pro mě bohužel zklamání, nedokázala jsem se až do konce začíst.
Postavy mi připadaly neživotné, dialogy papírové, jednotlivé epizody málo provázané a spiklenci navrch totálně neschopní. A upřímně, od autora muže bych čekala, že bude mít spíš propracovanou politickou a vojenskou linku příběhu, než že se bude donekonečna babrat v nudném tokání mezi Lorenzem a Lucretiou jako v červené knihovně. Bylo to přesně opačně, plus jako "bonus" nechutný incestní vztah a dopodrobna popsané sexuální praktiky postav v táboře spiklenců.
O medicejské Florencii, jejích umělcích a spiknutí Pazziů doporučuji spíše romány Mše pro Medicejské, Kámen a bolest nebo Leonardo da Vinci: Úsměv Mony Lisy z dětské série paní Válkové, případně povídky s prvky fantastiky ve sborníku Memento mori.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mediciovci: Mocný muž v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x