Mata Hari přehled

Mata Hari
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197819/mata-hari-197819.jpg 4 21 21

Postava Mata Hari, opředená především zásluhou filmu a bulvární literatury, vešla do povědomí starší generace jako největší vyzvědačka první světové války. Když se padesát let po její smrti zpřístupnily archívní materiály - autor se k nim dostal jako jeden z prvních vůbec - ukázalo se, že historie jejího života se podstatně rozchází s tradovanou podobou. Příběh slavné tanečnice, která se za války dostala do krvavé hry zvané špionáž, ke napsán neobyčejně čtivě a poutavě. Jeho dramatičnost a napínavost vyplývá nejen z pestrých osudů Mata Hari, ale hlavně z odhalování nepravd a výmyslů, nashromážděných dřívějšími autory. Náš čtenář má tak poprvé možnost se seznámit s nezkreslenou historií života proslulé vyzvědačky vyprávěnou na pozadí válečných událostí 1914 - 1917.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mata Hari. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Atanone
08.10.2020 4 z 5

Kromě dokumentárního filmu, který jsem nedávno náhodou shlédla a který mě vlastně dovedl k této knize, jsem byla tématem vcelku nepolíbená, takže těžko můžu posuzovat historickou kvalitu a už vůbec nemůžu srovnávat s jinými publikacemi. Takže mně se to četlo dobře, dozvěděla jsem se věci - a to to mi především šlo. Ale ať už jsem, nebo nejsem schopná posoudit příběh Mata Hari, myslím, že základní je zřejmé. Krásná žena vytvořila sama o sobě legendu, která ji ve výsledku stála život. A legendou se paradoxně stala právě svou smrtí, která, jak se všichni shodují, byla statečná.

jprst
15.09.2020 1 z 5

Žádné nové informace, prostě taková směsice známých faktů, k tomu pár údajů ve stylu "možná a údajně" a "co by, kdyby..." a další "pravdivá" verze o životě proslulé vyzvědačky je tu.


MartinezZ
01.07.2019 3 z 5

Všechno to mohlo a možná i bylo jinak a mlýnské kameny a lidská blbost semelou všechny. Docela čtivě napsaný osud jedné známé bohémky, byť místy kniha připomíná spíše hodně domýšlený román.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mata Hari v seznamech

v Přečtených32x
v Doporučených1x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x