Obľúbenci šťasteny přehled

Obľúbenci šťasteny https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72301/oblubenci-stasteny-72301.jpg 5 85 85

Římská sága série

< 3. díl >

Třetí svazek pentalogie plasticky zachycující neklidné období starověkého Říma v posledním století př.n.l.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Fortune´s Favorites , 1993


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obľúbenci šťasteny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

VendulaB
27.03.2024 5 z 5

Další úžasný díl, tentokrát dostávají velký prostor Caesar, Crassus a Pompeius. Čtenářská lahůdka - nadřete se, ale stojí to za to.

Vestička
18.04.2023 4 z 5

Recenzi píšu pod silným dojmem z konce knihy, z pohřbu Julie a Cinilly. Kdy se autorka jakoby nadechla, a vymáčkla ze sebe to nejlepší. Ano, to mělo šťávu, na pohřbu Julie, jako by byl člověk opět v tom Římě. "Život ženy tkví v jejich mužích, Caesare, nikoliv v ženách, kterým dala život. Ani v dětech, které pak ony porodily. Žádná žena si příliš neváží svého údělu, je nevděčný a neblahý. Světem hýbou muži, a muži ho také ovládají, nikoliv ženy. Inteligentní ženy žijí svůj život skrze muže. " (tohle je tak znepokojivá myšlenka, a chce takový nadhled, že si ji může dovolit vyslovit snad jen bezdětná žena)
Jinak to ovšem nestálo za nic. Jednak tím, že já jako typický polovzdělanec vím kdo je Caesar, Pompeius a Crassus. Ale neměla jsem tušení kdo byl Marius a Sulla a co se s nimi stalo. Takže první díly měly napětí a člověk zíral , co všechno neví.
Člověk si ty dva tak moc oblíbil, Ale Marius byl mrtvý, a Sulla už nebyl Sulla. Otravoval mě ten jeho debilní románek . A přitom ze vztahu prvního muže Říma a herce se dalo vyždímnout tolik. Dneska je to v každé knize, v každém filmu zpracované mnohem líp. Naprosto nerealisticky podané to bylo. Popisy válečných střetů byly na jedno brdo a tažení do Hispánie, obrovská nuda. Spoustu informací si mohla autorka odpustit, jako třeba že Caesar měl muňky a jak se jich zbavil. A nebo to bylo zaneseno do Zápisků z války galské?
Nové hlavní hrdiny jsem si nedokázala oblíbit, štvala mě i Aurélie. Ale Caesar nejvíc, nejlepší největší , vojevůdce, advokát, nejkrásnější, nejlepší milenec s nejvěětším mentulou v Celém Římě a možná i Itálii, idol všech žen a teploušů... no kdo by ho neměl rád, že....


.


Claudius
25.12.2022 5 z 5

Bohužel, tento díl nás stál Sullu (to není spoiler, že ne?). Naštěstí nám Sullu nahradí velmi silný nástup Caesarův, a jen o málo slabší nástup Ciceronův. Hlavně díky Caesarovi poznáváme vojenství, cestujeme po starověkém středomoří, ale sledujeme i jeho postup vzhůru po cursus honorum, a v neposlední řadě navštívíme soudy. Soudy by sice mohla být větší zábava, ale i tak příběh oživil vhled do právnického světa, dosud v sérii podstatě neviděném.
Pompeius, jakkoli jsem myslel, že jej nebudu mít rád, je perfektní, skvěle napsaný, a já se těším častějších interakcí mezi ním a Caesarem. Jen ten Crassus je zatím takový nevýrazný, ale však on se nám ještě vybarví.
Karty jsou rozdány, příští díl bude Caesarův vzestup ke slávě, na který se mimořádně těším. No a pak, pak už poletí kostky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obľúbenci šťasteny v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených122x
v Doporučených14x
v Knihotéce117x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech3x