Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita I přehled

Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita I https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150946/zivot-a-dobrodruzstvi-martina-chuzzlewita-i-150946.jpg 4 15 15

Martin Chuzzlewit série

1. díl >

Román, ve kterém Dickens použil své zážitky z cest po Americe. Hlavní postava románu opět prožívá těžké životní situace, ale nakonec vše dobře skončí. Dickens při psaní těchto románů relaxoval tím, že psal ještě každoročně a jednu vánoční povídku, např. Vánoční koleda prózou, Zvony nebo Cvrček u krbu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Družstvo Dílo přátel umění a knihy
Originální název:

The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit , 1844


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita I. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Luigi1
13.08.2023 3 z 5

Dvousvazkový román popisuje nejen život Martina Chuzzlewita alelidí kolem něho

lampernaqui
28.11.2022 4 z 5

Mám před sebou v edici Knihovna klasiků téměř kompletního Dickense. Ještě jsem od něj nic nečetl, takže moje premiéra začala s Martinem Chuzzlewitem. A začala hodně pomalu, protože autorova extra dlouhá souvětí mi dávala docela zabrat. Nevím, jestli to tak bude i v dalších románech, ale zde si musím hodně zvykat. Autor nám předhodí velké množství postav, některé se stejným jménem, abych to neměl tak jednoduché... a potom je postupně proplétá. Uvidíme, jak vše dopadne ve druhém dílu.


Kozel
11.12.2021 4 z 5

Je celkem pozoruhodné, jak se Dickens - stejně jako většina autorů - drží svého stylu a zároveň je každá jeho kniha zároveň velmi specifická. Nejinak je tomu u Martina Chuzzlewita. Ačkoliv Martin hraje spíš vedlejší roli, podobně jako Mikuláš Nickleby, jeho postupný vývoj osobnosti je znát s každou další zkušeností životní. A není jich zrovna málo. Ta největší je cesta do Spojených států, a to je taky hlavní gró knihy. To, jak Dickens Američanům po vlastní zkušenosti a zklamání naložil, je naprosto famózní, tvrdé, otevřené, upřímné a do značné míry...přesné. Ani si nejsem jistý, jestli byl v jiných svých románech natolik tvrdě kritický jako v tomto případě, kdy se americký sen mění v noční můru plnou chvastounství, povýšenectví, netykavosti, podvodnosti, pochlebovačství, egocentrismu a pokrytectví. Dokonce je v nejednu chvíli znát, že Dickens moc dobře věděl, jakou reakci jeho, chvílemi dosti vášnivá, kniha u amerických čtenářů vyvolá - a nutno podotknout, že taky vyvolala=o)

V prvním díle, vydaném u nás v roce 1950, se do (vy)bájené americké žumpy Edenu podíváme jen částečně. Za to dickensovské divadlo se stihne rozjet zcela naplno. Martin se spojí s Markem Tapleyem, který v sobě spojuje příjemnou grotesknost pana Jarndyce (východní vítr vs. zásluhy) a poctivost Samuela Wellera. Kdo mě však od začátku velmi baví, to je Pecksniff a jeho povedená dvojice dcer. Ostatně postavu Pecksniffa si Dickens podává s gustem opravdu jízlivého sarkastika. A nesmím opomenout mou oblíbenou "dickensovskou kameru", kdy proplouvám prostředím nanejvýš živým v detailech i celku. A nepochybuju, jak už jsem byl nejednou opakovaně svědkem, že s druhým dílem, začne zápletka i drama nabírat na obrátkách.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita I v seznamech

v Přečtených15x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x