Mandlovník přehled

Mandlovník https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306803/mid_mandlovnik-qxg-306803.png 4 135 135

Ahmed Hamid je nadán výjimečným matematickým talentem, kterým uvádí v úžas celou rodnou vesnici. Místo bezstarostného dětství však s celou rodinou a ostatními Palestinci žije v neustálém strachu. Všechno vyvrcholí v den Ahmedových dvanáctých narozenin, kdy se ocitne bez otce a rodina ztratí i střechu nad hlavou. Ahmed je nucen převzít roli živitele a postarat se o matku a mladší sourozence. Na rozdíl od okolí se odmítá osudu podvolit a v sobě žít jen nenávistí k státu Izrael. Jde za svým cílem a usilovnou prací se mu podaří získat stipendium na izraelské univerzitě. Je si vědom slibu, který dal kdysi otci - touží život zasvětit vědě a svým bližním pomoci z bídy a beznaděje. Mandlovník je příběh o odvaze, lásce a nezlomné víře v lidskost: inspirativní životní cesta, na jejímž pozadí se odehrávají celé izraelsko-palestinské dějiny dvacátého století.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Almond Tree , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mandlovník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

FoxFox
29.05.2023 4 z 5

Kniha odehrávající se v pro mě neznámém prostředí Palestiny, která popisuje život Ahmeda a jeho rodiny, a taky velkou rasovou nesnášenlivost. Ahmed se musel již v jeho 12 letech starat o matku a svoje sourozence, kterým nezbyla ani střecha nad hlavou. On jediný přinášel do domu peníze na jídlo, které se sestávalo z rýže a mandlí. Díky jeho učiteli, který v něm objeví geniálního matematika, však získá stipendium na univerzitě a stane se velkým vědcem.
Nějakou dobu jsem si myslela, že se jedná o reálný příběh, ale zdál se mi až moc neuvěřitelný.

Zlatinka.Emilly
18.09.2022 5 z 5

Příběh z Palestiny, který mi rozšířil obzory co se týká této země a Izraele. Hrdinové příběhu, kteří nelpěli na mamonu, nýbrž bylo pro ně důležité, aby rodina držela pospolu, aby nečinili projevy nenávisti z důvodů rasy druhých. Zaujala mě reakce Ahmedova otce, kdy nelitoval, kdy nezuřil, kdy nechlácholil " tak neměla být". Brát věci tak jak jsou, to je to, co bychom se měli naučit.


cérka
07.09.2022 3 z 5

Mandlovník je knihou, z mého předlouhého seznamu knih, které mě něčím upoutaly a já se je rozhodla někdy v budoucnu přečíst. Onu chvilku mi opět naplánoval Klub milovníků knih a já tak byla "donucena" si knihu konečně přečíst.

Nemůžu říci, že by mě kniha nezaujala. Je to velmi poutavý příběh, který mě vůbec nenechával chladnou. Samotné čtení nebylo vždy jednoduché, nutilo mě k zamyšlení, mnohdy i k pláči. Nicméně jsem si po čase uvědomila, že mě autorka svým příběhem uvádí ve velký omyl a až moc tlačí na mé emoce.
Celý palestinsko-izraelský konflikt je zde podán pouze jednostranně, očima Palestinců. Kniha se navíc po celou dobu tváří jako by byla psána dle skutečných událostí, což není pravda. Tuto skutečnost navíc spousta lidí nedokáže vůbec rozlišit. Což samotnému konfliktu moc nepomůže. No a časové skoky v příběhu byly někdy téměř nad mé síly. Jakoby si autorka najednou s některými situacemi nevěděla rady a řešením bylo mlčení.
No a asi mám i za čtvrté, což je takový malý spoiler. Bratr Abbás, těžce nalomené zdraví, neschopen takřka ničeho a nakonec jej z něj takový bojovník. No nevím, nevím.

Překlad nic moc, ale na to jsem zde byla upozorněna.

Hodnocení 3,5*

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mandlovník v seznamech

v Přečtených186x
ve Čtenářské výzvě56x
v Doporučených20x
v Knihotéce97x
v Chystám se číst126x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech1x