Mamlas z maloměsta přehled

Mamlas z maloměsta https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336887/bmid_mamlas-z-malomesta-sQ2-336887.jpg 4 37 37

Raná poválečná léta, slunná Kalifornie. Roger Lindahl je obyčejný člověk své doby – má obchod s televizí, ženu, syna, auto, dům na předměstí. Nudu jeho predměstské existence naruší až vyjížďka do synovy školy, kde se seznámí s matkou synova spolužáka, roztržitou Liz Bonnerovou. Řetězec událostí, které následují, připomíná zpomalený záběr autohavárie – vše nevyhnutelně směřuje ke zničující kolizi, ale nikdo jí není schopen zastavit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Puttering About In a Small World , 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mamlas z maloměsta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Luigi1
17.08.2023 4 z 5

Podle mě moc rozvláčný a zdlouhavý

ZaS
12.12.2022 5 z 5

Ač Dick patří mezi mé oblíbené autory, tento román jsem objevil až nyní. Mea culpa.
Rozjezd až do první třetiny je trochu pomalý a pro středoevropské čtenáře myšlenkově vzdálený -10 tisíc kilometrů a 80 let. Tato propast se ale začne zmenšovat v okamžiku, kdy do děje vstoupí vášně a emoce. Tehdy se začne odehrávat příběh starý jako lidstvo. a společný všem generacím bez rozdílu. Můžeme polemizovat s drobnými detaily v chování hrdinů, ale to je zhruba tak všechno co s tím naděláme.
Závěrečné kapitoly jsou sice fajn pro plné pochopení knihy, ale jsou z celé knihy nejméně věrohodné.
Jedinou slabinou je Dickův styl psaní, který není z nejlepších. U sci-fi to zpravidla kompenzuje fantaskní myšlenka; to u obyčejného života zprvu nefunguje. S eskalujícím napětím se ale tento handicap vytrácí. Suma sumárum je kniha velmi dobrá a donutí vás přemýšlet jaká cesta životem je ta správná. Ze tří hvězd na začátku jsem se rychle pročetl na čtyři a na závěr přidal ještě jednu bonusovou za volbu ideálních archetypů pro postavy hlavních hrdinů, ve kterých se nakonec - více či méně - najde každý z nás.


vlkcz
15.08.2019 4 z 5

Pro milovníky Dicka jako autora SF musí jít nejspíš o zklamání. Pokud ale člověk odhlédne od převažujícího autorova žánru, musí dojít k tomu, že jde o kvalitní americký román, který nijak nezaostává za např. Bromfieldem, Faulknerem či Fitzgeraldem. A pokud zabrousí ještě hlouběji do historie, možná ho, jako mě, napadne třeba Zolova Tereza Raquinová. Až na ten americký, mírně happy-endový, závěr.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23.4. - 6.5.)

23.04.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mamlas z maloměsta v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit4x