Malá Dorritka přehled

Malá Dorritka
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478863/bmid_mala-dorritka-LTV-478863.jpg 4 82 82

Román klasika světové literatury na pozadí dojemného příběhu vykazuje společensko-kritické prvky. Autor v románu vylíčil nejen životní příběhy malé švadlenky, narozené v Maršálském vězení, kde Dorritčin otec jako dlužník strávil dlouhá léta i s celou svou rodinou, historii její lásky k Arthuru Clennamovi, ale předvedl i celou galerii postav s jejich osudy, z různých společenských vrstev a z nejrůznějšího prostředí, postav, z nichž mnohé měly své předlohy ve skutečnosti.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Little Dorrit , 1857


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malá Dorritka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

ivetka859
31.03.2024 4 z 5

V knihobudce jsem našla jen druhý díl (starší vydání bylo rozdělené na dvě knihy), ten jsem chroupala dlouho a na dvakrát. Přesto bych si Dorritku jednou chtěla přečíst v plné palbě a s lepší pozorností.
Druhý díl Dorritky vypráví o životě rodiny, která náhle nabyla veliké bohatství a změnila svoje třídní postavení i vystupování. Autor je známý svojí prací s charakteristikami, prolíná je i do jmen postav a poukazuje na sociální nešvary své doby. Možná je to mojí socio- a psychoanalytickou zkušeností, ale jednání postav mě nijak neburcovalo, měla jsem s nimi soucit.
Kniha je to hutná, nejednou jsem se ztratila ve významu vět. První polovina se táhla, ale druhá chytila nečekaně dramatický spád. Moje lajdáctví jsem tak dostala sežrat a polovinu velkého rozuzlení jsem nepochopila. Alespoň mám při dalším čtení co objevovat.

Luigi1
09.08.2023 3 z 5

Dalo se číst,ale nemělo to by být tak zdlouhavý


lampernaqui
21.12.2022 4 z 5

První kniha od Dickense, která se četla sama. Četl jsem výtisk z edice Knihovna klasiků, na první pohled jsem si u téhle tenké knížky říkal, že bude mít tak maximálně tři sta stran. Omyl, skoro tisíc a papír, který se snad musel odfoukávat, abych ho omylem nenatrhl. Příběhově pěkné, pro mě zajímavější první polovina knihy, která se většinou odehrávala ve věznici či chudinských čtvrtích. V druhé části mě asi nejméně upoutalo putování v cizině, naštěstí román se potom vrací do starých známých míst. Jsem zvědavý na BBC adaptaci.

všechny komentáře

Související novinky (1)

36 nových eknih zdarma ke stažení

25.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Malá Dorritka v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených112x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených5x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech6x