Môj dedko je čerešňa přehled

Môj dedko je čerešňa https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230826/bmid_m-j-dedko-je-ceresna-230826.jpg 4 18 18

Keď som mal štyri roky, mal som štyroch starých rodičov. Dvoch v meste a dvoch na dedine. Tí v meste sa volali Luigi a Antoinetta a boli ako všetci ostatní mestskí ľudia. Na vidieku som mal starých rodičov, ktorí sa nepodobali na nikoho. Volali sa Ottaviano a Teodolinda. Verte mi, nepodobali sa ani na svojich susedov... Takto začína malý Tonino dojímavo vecné rozprávanie o večne zaneprázdnených rodičoch a o svojráznom dedinskom dedkovi Ottavianovi, ktorý má pre vnúčika vždy čas, pochopenie i čosi tajomné. A odvahu vlastným telom ubrániť košatú čerešňu Felicitu pred mužmi s buldozérmi a motorovou pílou... Kto zachráni milovanú čerešňu, keď tu zrazu dedka niet?... Živé opisy expresívnych situácií umocňujú pôsobivosť príbehu o živote a smrti, blízkosti a odlúčení, šťastí i bolesti... Krehká detská próza talianskej spisovateľky Angely Nanettiovej bola preložená takmer do dvadsiatich jazykov a získala množstvo ocenení na celom svete.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Matica slovenská
Originální název:

Mio nonno era un ciliegio , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Môj dedko je čerešňa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Karcoolka2210
20.04.2023 5 z 5

Kniha s ťažšou tématikou pre deti, ale žiaľ, smrť starých rodičov je súčasťou našich životov v akomkoľvek veku to príde. Autorka to poňala celkom reálne a ukázala aj rôzne typy starých rodičov a vzťahov medzi nimi a vnúčatami. Zobrazuje tiež nezhody v manželstve, ako vplývajú na deti a že niekedy majú aj problematické vzťahy štastný koniec. Za mňa super, aj predškolákom v škôlke sa páčila.

mysimas
23.09.2022 2 z 5

Na knížce mi úplně nesedly popisy “špíčků” babičky Lindy, vykreslení babi Antonie a dědy Ludvíka jako antagonistů, to, že Toníkova máma jen tak kopla rodinného psa, aniž by se nad tím kdokoli pozastavil, a ani to, že se na Toníka i hlavy ostatních dětí sypaly pohlavky ze všech stran, často bez jakéhokoli důvodu. Výtvarně je to hezká kniha, ale příjemné pocity z ní moc nemám.


Abia
20.10.2021 5 z 5

Četla jsem jí dětem ve věku 9 a 13 let a líbila se jim oběma. Ve chvílích, kdy se v příběhu objevují těžkosti, byly napnuté a čekaly, jak to dopadne, stejně jako já. Mně se kniha líbí moc, oceňuji, že je pro děti, ale není zjednodušená jen na pozitivní stránky života. Postavy v ní se i rozčilují a nemají něco rády, umírají, tak jako v životě. Moc hezký příběh i ilustrace. Nepodceňujte děti, žijí tu s námi všechny stránky života a v této knize je najdou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Môj dedko je čerešňa v seznamech

v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Angela Nanetti
italská, 1942
2007  81%Môj dedko je čerešňa
2010  60%Adalbertov denník
2009  90%Muž, ktorý pestoval kométy
2012  0%Priatelia dažďa