M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy přehled

M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184815/m-a-s-h-aneb-jak-to-bylo-doopravdy-184815.jpg 4 233 233

M. A. S. H. série

1. díl >

Satirický příběh tří doktorů z jedné mobilní armádní chirurgické nemocnice během korejského konfliktu. Příběhy plné černého humoru, který se stal nejsilnější zbraní v boji s depresí, stresem a válečným šílenstvím, sepsal pod pseudonymem sám jeden z chirurgů. Neúspěšně je nabízel mnoha nakladatelům, nakonec uspěl a kniha se stala předlohou k filmu i televiznímu seriálu, z kterého se zakrátko zrodil světový fenomén.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Lucka Bohemia
Originální název:

MASH: A Novel About Three Army Doctors , 1968


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (47)

Emik87
15.02.2024 4 z 5

Kniha posloužila jako kvalitní základ, pro ten nejlepší seriál, co znám. Ale jeho scénáristi určitě dali docela do těla, protože knihu o mnoho překonali. Kniha sama se čte dobře, ale spíš jako relax.

ladyfromskye
22.10.2023 3 z 5

Já vím, já vím... Fakt bych neměla srovnávat se seriálem. Sakra dobře vím, že kniha mu byla pouhou inspirací. Jenže ono to prostě nejde. Seriál má grády, kniha ne.
Vlastně jsem si celou dobu, co jsem M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy četla, říkala, jestli by se pořád opakovaně vydávala a jestli by ji lidé stále ještě četli, kdyby seriálu nebylo. Ve své době byla určitě hodně aktuální a blízká spoustě lidem, zejména veteránům oné války. Jenže atraktivitu si do dnešních dnů prostě neuchovala.
Nevím, čím to, normálně s tím problém nemám, ale tady jsem se fakt ztrácela v postavách. Skoky v čase, tu o pár hodin, tu o pár měsíců mi taky nesvědčily. Humor byl často přestřelený a na sílu. Někdy mi vtipná situace vtipná nepřišla vůbec. Nejvíce mě bavily ty části, ve kterých se lékaři potýkali s různými zraněními a popisovali, jak každý dělal všechno, když bylo třeba, přestože aprobaci na to neměli, jak to museli téměř pokaždé tak trochu ošulit, aby jim pacienti nezůstali na stole... Ale takových částí tam nakonec ani tak moc nebylo.
Přesto jsem se rozhodla, že zkusím ještě druhý díl, M*A*S*H aneb Jak to bylo dál. Už jsou to ale dva týdny, co jsem přečetla první dvě kapitoly, a nemůžu se hnout dál. Nechce se mi.
V tomhle případě se tedy asi vrátím a už zůstanu u seriálu.


Terazky
04.08.2023 4 z 5

"Stačilo smočit kolík a začala sebou házet jak divá."

I já patřím mezi milovníky kultovního seriálu, který je pro mě od dětství znamená velmi mnoho. Když jsem viděla poprvé film, neměla jsem tušení, že vychází z knihy, a bilo mě do očí, že tam skoro každý nosí brýle. Docela se mi líbil, ale už bych se na něj nedívala s dabingem. Teď jsem dočetla knížku autora, který vůbec MASH 4077 stvořil a s ním postavy Hawkeye, Trappera, Radara, Henryho, Hot Lips, Burnse a Mulcahye, které tak dobře známe ze seriálu.
ALE! Nemá cenu porovnávat knihu nebo film se seriálem, protože zde vystupují ve většině rozdílné postavy, které mají společné snad jen jména. Tvůrci seriálu předlohu, z níž vycházeli, zničili. Vylepšili, ale zničili. Proto nechápu, proč se na film a knihu hází (říkám přehnaně) špína. Jsou dvě odlišné věci a nebýt této knihy, tak není ani seriál.
Jdu se dívat na film.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených342x
ve Čtenářské výzvě85x
v Doporučených13x
v Knihotéce176x
v Chystám se číst68x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

Severní Korea korejská válka

Autorovy další knížky

Richard Hooker
americká, 1924 - 1997
1996  68%M*A*S*H aneb Jak to bylo dál
2013  83%M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy
1997  69%M*A*S*H v Londýně
1997  67%M*A*S*H v Paříži
1996  68%M*A*S*H v New Orleansu