Lysistrata přehled

Lysistrata https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272876/bmid_lysistrata-QUn-272876.jpg 4 74 74

Aristofanes zaujímal kritický pohľad na všedné, opakované stvárňovanie komických scén, ktoré sám odmietal. Hľadal námety, ktorými by sa od iných komikov líšil svojou originalitou a zároveň poukazoval na spoločenské problémy jeho doby. Dlhotrvajúca peloponézska vojna, ktorej zastaveniu nepomáhali ani snahy umiernených politikov o uzavretie dlhodobého mieru, nedala Aristofanovi pri jeho tvorbe pokoja. Negatívny postoj voči vojne sa snažil vnášať do svojich komédií a neschopnosť politikov dohodnúť sa na mieri a udržiavať ho mimoriadne originálnym spôsobom zobrazil vo svojej hre Lysistrata. Ukazuje v nej, že muži zrejme nedokážu žiť v mieri a bez vojny. Čo by ich teda mohlo donútiť uzavrieť mier a skončiť nekonečné obdobie stále sa roznecujúcich bojov? Aristofanes na to prišiel vo svojej komédii – no predsa ženy! Keď sa muži nedokážu dohodnúť a spoločne zložiť zbrane, začnú ženy rozmýšľať, ako by k tomu mužov donútili. Ony predsa majú rovnako silné zbrane ako muži. Ako svoje zbrane ženy použijú počas vojny na mužov, nám Aristofanes ukazuje vo svojej jedinečnej a veľmi obľúbenej Lysistrate. Publikáciu doplna štvrtá časť komplexnej štúdie Miloslava Okála Aristofanes a aténska demokracia, zaoberajúca sa výchovou, filozofiou a náboženstvom.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Thetis
Originální název:

Λυσιστράτη


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lysistrata. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

láskyplnáTerez
21.12.2023 4 z 5

Milá hra, která mě velmi příjemně překvapila, navíc se četla krásně.
Jeví se zpočátku jako feministická, což člověku znalému historického kontextu může připadat při nejmenším zvláštní. Ve výsledku jsem však nabyla dojmu, že je hra plně v souladu s dobovým smýšlením, a že je dokonce možná i antifeministická. Ach, je vcelku divné antické drama nálepkovat novodobými pojmy! :D

PavelDostál
20.03.2023 5 z 5

V téhle recenzi bych se rád s vámi podělil o mé myšlenky na knihu Lysitrata od Aristofana. Děj knihy se odehrává v Řecku v období peloponéské války.

Z hlavní hrdinky Lysistraty vyzařuje chytrost a odvaha, která se mi na ní velmi líbý. Ta taky vymyslela plán, jak ukončit zbytečné krve prolití a zastavit válku. Sjednotila všechny ženy v Řecku a rozhodli se mužům upřít sex, dokud válka neskončí. Ženy ovšem byly zprvu k tomuto návrhu poněkud skeptické, a mužům se to už vůbec nelíbylo.

Během knihy můžeme pozorovat odhodlanost žen v boji za mír. Dialogy v knize jsou dosti komické ale i inteligentní a aktuální.

Kniha jako celek je super. Příjemně nám nastíní, jak humor může být efektivním způsobem pro vyjádření názoru na společenské otázky. Také nám ukáže postavení řecké společnosti vůči válce.

Přesto že je kniha stará 2000 let tak má stále co říct dnešnímu publiku. Kniha je super volba pro milovníky antického Řecka a humoru.


Jaruš7
14.12.2022 3 z 5

Nápad jak zatočit s válkou.
Snad se to jako divadelní kus v míru mohlo zdát i úsměvné, ale co by dnes za to daly ženy těch nejdražších, co je mají na frontě.
Jak by asi trestaly, kdyby mohly.

Zde se trestá svůdností a přísliby, aby se dosáhlo míru.
Není nad ženský přístup k životu.
Láska a mateřství jsou hodnoty života nejdokonalejší.

Ženy bez dětí (ve vládních pozicích) nemají tu správnou mateřskou sílu pro zachování míru pro život, když jsme na pokraji.....

všechny komentáře

Související novinky (1)

Strašidla, Zemské povídky a dalších 1 941 eknih zdarma

18.12.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lysistrata v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených108x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených4x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech4x

Autorovy další knížky

Aristofanés
řecká, 448 - 385
1870  54%Žáby
1970  83%Ptáci
1963  71%Lysistrate
1910  69%Jezdci
1940  87%Jezdci / Žáby