Lyceum přehled

Lyceum https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472020/bmid_lyceum-qhq-472020.jpg 4 23 23

Když chytrý a pracovitý kluk jménem Luboš dostane stipendium na jedné z nejprestižnějších středních škol, představuje si, že se ve společnosti těch nejlepších bude rozvíjet a dokáže velké věci. Jenže ačkoliv ho skvělé přednášky, oslňující večírky a velká sportovní klání doslova uchvátí, v některých ohledech zůstávají jeho očekávání nenaplněna. Mladík, který začíná od nuly, se najednou ocitá mezi zlatou mládeží, jejíž příslušníci mají už od narození vyšlapanou cestičku do bezstarostného života. Postupně se mu tak odhaluje stinná stránka takzvané lepší společnosti. Poznává drsné, až bizarní pouliční zápasy spojené s černým obchodem, stává se svědkem bezohledného a arogantního chování a intrik některých svých vrstevníků. V takovém prostředí pak „získává“ úhlavního nepřítele – arogantního spolužáka Nicolase Čolka, s nímž ho navíc spojuje zájem o jednu krásnou dívku. Má však i kamarády, na které se může za každých okolností spolehnout.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lyceum. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

mag097
17.10.2022 2 z 5

Autor nás v tomto příběhu zavede do prostředí prestižního lycea, na které se podaří Lubošovi získat stipendium. Dokáže spravedlivý a hodný kluk proplouvat prostředím zhýčkaných děti businessmanů, aniž by jeho morálka utrpěla?

Začátek knížky byl skvělý a já vkládála do příběhu velké naděje. Bohužel, čím víc jsem přečetla, tím méně mi to sedlo, prostředí fotbalu a bojových sportů ale prostě není nic pro mě.

Další slabinou pro mě byla logika budování příběhu. Často mi přišlo, že se v knížce něco stalo, aniž by k tomu předtím byly jakékoliv náznaky nebo věci podobně nepřirozeně odpluly. Na druhou stranu, pohybujeme se v prostředí puberťáků, které dokáže být samo o sobě dost nevyzpytatelné.

Co se ale autorovi nedá upřít je, že umí skvěle psát. Ten text byl nádherný, akorát dějově nic pro mě.

Pokud ale autor napíše něco dalšího, ráda si od něj opět knížku přečtu, protože talentovaný bezpochyby je!

veriszv
20.08.2022 2 z 5

Zajímavý nápad prestižní školy fungující podle amerického modelu vypadal slibně, ale musím říct, že mi to moc nesedlo. Spoustu věcí mi přišlo trochu mimo české prostředí, a působilo to na mě potom prostě neuvěřitelně.
Stejně tak jazyk, a potom i konverzace hlavních postav mi občas přišly na teenagery hrozně nepřirozené.
Navíc první dvě třetiny pluly tak pomalu, že jsem se musela do čtení trochu nutit a nezachránila to ani romantická linka.
Poslední třetina byla sice taky dost neuvěřitelná, ale byla alespoň akční a bavila mě Lubošova proměna, která byla zajímavě podaná.
Autorovi se taky skvěle podařilo vykreslit sociální propast mezi Lubošem a jeho spolužáky.
Ač mě tedy tento příběh moc neoslovil, jsem moc ráda, že se ke mně kniha díky #hromadnastafeta dostala, protože autor má bezesporu talent. A pokud napíše další knihu, ráda si ji přečtu. Tady jsme se úplně nepotkali, ale koneckonců kniha je určena mladším čtenářům než jsem já, takže třeba to je i tím.


annettka1098
16.08.2022 2 z 5

Začátek knihy mi téměř vyrazil dech. Na tak mladého autora obsahoval text obdivuhodně vyspělé až filosofické dialogy. Co mě mrzelo bylo, že mi příběh bohužel vůbec nezapadal do českého prostředí. Děj se navíc odehrává na prestižní střední škole, ale jednání postav odpovídalo spíš studentům vysoké školy. Postupem času se navíc z filosifických témat a socializačních a vzdělávací problematiky v ČR stalo love story následované naprosto nelogickým jednáním postav. Na textu jsem také poznala, že jej autor psal delší čas, že se k němu vracel a upravoval ho.

Přes všechny výtky musím však před autorem smeknout, že již v tak mladém věku napsal velmi vyspělý text. Lukáš Malý napsal první řádky knihy LYCEUM už v 16 letech a následně během dvou let text několikrát předělal.

HODNOCENÍ: 50 %

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Pošpinit gentlemana je horší než očistit vraha.


Pomalu jsem začínal chápat, že být šťastným člověkem není dokonalá idylka z pohádek, nýbrž převaha radostí v životě nad jeho strastmi. Člověk i s návalem práce, trápeními, která si nosí v sobě, náročnou školou, nespravedlnostmi v životě, obklopen všemi ošklivostmi běžného dne, může přesto za tmy usednout na postel, opřít se s rukama za hlavou o zeď a jen tak být a usmívat se do tmy.


Kniha Lyceum v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit4x

Autorovy další knížky

Lukáš Malý
česká, 2002
2021  72%Lyceum
2019  75%Vázací motýlek