Ľudia z lesa přehled

Ľudia z lesa
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236693/bmid_ludia-z-lesa-8dp-236693.jpg 4 60 60

Dielo jedného z najvýznamnejších anglických románopiscov. Dej sa odohráva v malom mestečku Hintock, ktoré je odlúčené od okolitého sveta lesmi a sadmi. Žijú tu v zdanlivom idylickom kľude jeho obyvatelia, no pod povrchom sa začína odvíjať dráma ľudských konfliktov. Spoločenské konvencie, zakorenené nerovnosti medzi jednotlivými spoločenskými vrstvami rozleptávajú čistotu citov a rozvracajú charaktery.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

The Woodlanders , 1887


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ľudia z lesa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

fidji
06.05.2024 5 z 5

V recenzích níže (Zlovlk, Atuin, Alekis) je více než výstižně kniha popsána. Pod ty řádky bych se mohla podepsat. Kniha se hezky četla. Čtenář je pozorovatelem děje. Stejně jako v románu Rodákův návrat, je zajímavé jak se životy mohou radikálně změnit během jednoho roku. Nenápadně, krok za krokem a najednou je všechno jinak.

Katania
06.12.2023 4 z 5

Celkem čtivé a dramatické. Bavilo mě to.


Ivule9
15.11.2023 5 z 5

Román Lesáci jsem si vybrala v rámci britského kola #klasikomilove a výběr to byl skvělý!

Román vyšel poprvé v roce 1887. Odehrává se v lesnaté krajině Malého Hintocku a okolí - obyvatelé Hintocku jsou přírodou izolováni od městského života.

Majetný dřevař Melbury má jedinou dceru, dopřál jí vzdělání, když se ale Grace do Hintocku vrátí, úplně tam nezapadá. Melbury jí sám domlouvá ženichy a snaží se to zařídit pro svou milovanou dceru co nejlépe, ale ne nadarmo se říká, že cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly.

Příběh se nakonec docela zamotá a pro některé zúčastněné končí tragicky.

Hodně se řeší, že přednost má dělání věci "správných" a těch, které se "hodí", i když nás srdce táhne úplně jinam. Klíčové je, co by si řekli lidé. I když i tady je nakonec tato zvyklost částečně zbořena právě dramatickými důsledky tohoto přístupu.

Postavy byly skvěle vykreslené, příběh poutavý a napínavý, líbila se mi vyváženost mezi dramatem a krásnými popisy přírody. Doporučuju.

"I nejtrudomyslnější člověk se dá spíš potěšit než sklíčit. Specifická váha duše se vždy znovu ukáže menší než váha moře běd, do kterého je vrhána."

"Vedle ryzího charakteru vědomosti a vzdělání mají malou cenu."

"Noc, ta podivná bytost, jež ve čtyřech stěnách pudí k sebezpytování a podceňování, kdežto pod širým nebem zahání takové subjektivní úzkosti."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ľudia z lesa v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených83x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech4x