Lovci žraloků přehled

Lovci žraloků https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141677/lovci-zraloku-141677.jpg 4 5 5

Vzrušující vyprávění autora, který se po patnáct let věnuje studiu života a chování žraloků v jejich přirozeném prostředí a možnostem obrany proti nim, uvádí na pravou míru některé domněnky a legendy o krutosti těchto zajímavých mořských živočichů. 32 stran původních fotografií

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Shark Hunters , 1964


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lovci žraloků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

heavy66
04.03.2023 4 z 5

Literatura faktu z doby mého mládí s pěknými fotografiemi, i když autor popisuje hlavně zabíjení žraloků. Tenkrát mi to nevadilo, teď už ano. Žralok je nádherný tvor, dokonale přizpůsobený životu v oceánu. Díky své rychlosti, dravosti a chytrosti dokázal přežít 400 milionů let. My, člověk moudrý, jsme na planetě necelé tři miliony roků, a zatím to vypadá, že o moc víc nezvládneme.

haki34
03.12.2020 4 z 5

Nalezena v knihobudce...
Začla jsem číst a přiznám se, že jsem očekávala něco trochu jiného..začátek - čistá jatka...jen popisy, kde , jak a kolik žraloků zabil Ben se svým týmem...a jestli sjem to pochopila správně, zdalo se dokonce, že spousta i zraněná odplula..nejsem fanatický ochránce přírody, ale smysl toho všeho vraždění (i mistrovství v lovu oštěpem) mi tak trochu unikal...kdo víc zabije ? proč ?? jak píše v jediném komentu předemnou kannibal28 - je s podivem, že tam vůbec něco živého zůstalo..
Poznáváme zároveň žraločí druhy - protože ne všechny jsou nebezpečné...a Ben ukazuje různé způsoby obrany proti těm nebezpečným - kladení sítí (kde se ale zamotá kde - co , třeba i mládě delfína..), pak jejich oštěpy, nakonec oštěpy s výbušnou hlavicí...řezničina mě opravdu znechutila.
Ben kromě vraždění žraloků ale také fotil a natáčel podmořský svět. A pátral také po vracích lodí ...v těchto pasážích na mě jeho družstvo připomínalo pro změnu hyeny...ale - to jsou mé pocity...každopádně prozkoumávání vraků a rozebírání námorných tragédií ttrochu uhladilo nepříznivé dojmy z vraždění žraloků...
A od vraků se Ben dostává k nejlepší pasáži , kdy o 15letech lovu začíná zkoumat, jak s rybami spolupracovat...že je lze i "ochočit"...no néééé !!! fakt ?? takže teď budeme hezky soužít s tím, co přežilo...a tak nějak otevírá více oči. Smekám, že to přiznal. Smekám, že otočil svou práci jiným směrem k ochraně, přiblížení podmořského světa nám, suchozemcům. Jen ty zřaloky nemusel tak zuřivě vraždit..(nejen je) byly tady dříve než my, podmořský svět je primárně jejich domov.
Foto příloha velmi dobrá, ocenila bych i víc...
Konec knihy pak tvoří seznámení s obvklým žraloky australských vod třídou, řády, doplněné jednotlivými žraloky podrobněji včetně kresby a krátké charakteristiky.

"Turrum se zmítal na konci oštěpu a bylo truchlivé vidět jeho družku, jak připlavala a kroužila kolem svého umírajícího druha. Smutně šťouchala probodnutého turruma čenichem. Bela si připadal jako opravdový zločinec a litoval, že tu rybu probodl. Van se ponořila a hladila smutnou a opuštěnou rybu, která se pořád tiskla čenichem k svému neživému příteli. Nikdy předtím jsem neviděl tak dojemný výjev mezi rybami, obvykle považovanými za studenokrevné.
Celý ten den turrum plaval blízko nás, jako by ještě hledal ztraceného druha."


"Když jsem začal lovit žraloky, a zvlášťě když jsem zkoušel pod vodou výbušnou hlavu dvanáctku, pobil jsem tucty těchto žraloků. Vzrušení nového zážiku brzy pominulo, a já teď dokonce lituji, že jsem je zabíjel. Bude-li snesmyslné zabíjení pokračovat, "šedé sestry" u pobřeží Nového Jižního Walesu budou brzy vyhubeny. Mnoho lidí toho ovšem nebude litovat, protože "šedá sestra" je s pojena s představou útočného žraloka. Novinové zprávy o napadení lidí žralokem v minulosti vždy obviňovaly "šedou sestru", ačkoliv většinou pachatelem byl nebezpečenější žralok "velrybář"."


vraky počínaje, spolupráci s rybama konče - vylepšil Ben mé hodncení na 4*...ano, jsem subjektivní. Ale řezničiny bylo moc a zastínila přírodovědnou stránku věci. Howgh !!!
p.s. a mám v plánu vyhledat nějaké Benovy filmy...


kannibal28
10.09.2014 3 z 5

v tejto knihe zabili tolko žralokov za tych par rokov až sa čudujem že ich do dnešnej doby nevyhubili

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lovci žraloků v seznamech

v Přečtených6x
v Doporučených1x
v Knihotéce6x

Štítky knihy

žraloci

Autorovy knížky

Ben Cropp
australská, 1936
1975  80%Lovci žraloků