Lord Jim přehled

Lord Jim https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23815/bmid_lord-jim-z9w-23815.jpg 4 76 76

Lord Jim je román Josepha Conrada, který sleduje osudy námořníka Jima, jenž se snaží napravit chybu, které se dopustil. Při námořní nehodě jako důstojník zklame, opustí loď a posádku nechá na palubě. Námořníci přežijí a Jim je potrestán. Více však trpí výčitkami svědomí a prostřednictvím pomoci malajským domorodcům se snaží očistit nejen jméno, ale hlavně vlastní duši. Román je hlubokou sondou do duše člověka, který zklamal sám sebe a jehož svědomí mu nedovolí odpustit si.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Lord Jim , 1900


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lord Jim. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Beoudine
12.03.2024 5 z 5

Opojná, sebezpytující meditace ve společnosti jedné velmi uvěřitelným způsobem ztrápené duše. Joseph Conrad je skutečná spisovatelská třída.

kralika
28.12.2023 4 z 5

Je to tak, Conrad je můj srdcový autor, ať od něj čtu, co čtu. Jeho patrně nejslavnější dílo není výjimkou, ač není tak přímočaré jako Srdce temnoty, nebo tak akční jako Tajfun. Je to klasická conradovská sonda do duše. Tak hluboká, že se až tají dech. A to je ostatně, společně s nezaměnitelně krásným jazykem, drsně zkoušejícím každého překladatele, i rodilé mluvčí, hlavní důvod, proč mi jako autor tak učaroval.

„...pevně věřím tomu, že nikdo si úplně neuvědomuje své vychytralé vytáčky, jimiž se snaží uniknout ponurému přízraku sebepoznání.“


R47
16.01.2023 4 z 5

Chápu výtky některých kritiků, kteří o téhle Conradově knize říkají, že je nechutně ukecaná a s dějem, který by stěží vystačil na povídku. Jenže pro mě je holt tenhle Conradův styl neskutečně uhrančivý. Stejně jako v jeho opus magnum Heart of Darkness je tu vypravěčem Marlow, se svými úvahami o životě, kudrlinkováním zdánlivě bezvýznamných detailů a komentováním sebemenších pohybů a pohnutek. Víc než polovinu knihy musíte počkat na klíčovou událost, která rozehrává celý děj románu. Na druhou stranu doslova akční závěr sprintuje do konce jak splašený kůň, až nepozornému hltači stran může uniknout, jak to s hlavní postavou dopadlo. To množství náznaků, a přece vše tak jasné… Tohle je Srdce temnoty před Srdcem temnoty.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lord Jim v seznamech

v Přečtených114x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce133x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x