Loď mrtvých přehled

Loď mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221557/lod-mrtvych-221557.png 4 86 86

Příběh amerického námořníka, kterého touha po zaměstnání donutí, že se nechá najmout na loď neznáné národnosti a pochybné pověsti, na loď mrtvých.Klasický román světové sociální a společensko-kritické literatury uvedl do povědomí čtenářské veřejnosti autora, jehož pravé jméno bylo celá léta tajemstvím. Německy píšící autor s uměleckým mistrovstvím vypráví dramatický příběh posádky lodi, určené majiteli ke ztroskotání, aby mohla rejdařská společnost vyinkasovat pojistnou prémii. Na této lodi hrůzy se ocitl jako svědek i námořník, který po první světové válce uvízl bez dokladů na molu amsterodamského přístavu a byl pak jako nežádoucí cizinec deportován z jedné země do druhé.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Helios (Praha)
Originální název:

Das Totenschiff , 1926


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Loď mrtvých. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Radeon
19.06.2023 4 z 5

No, prožíval jsem tento příběh skrze smysly, neboť se dalo snadno představit si ony obtíže, smrad, pot a mour na palubě lodi. Byrokracie byla dalším fenoménem, který se rozkládá napříč příběhem a zdá se, že patří téměř do každé doby lidských dějin. Úplně to rezonovalo se současnou dobou.

Jack Bauer
26.11.2022 4 z 5

Ze začátku jsem se musel smát, že jsem přes slzy nemohl číst. Útrapy námořníka bez dokladů, kdy si ho jedna země přehazovala do druhé, stejné řeči a způsoby policie k vyhoštění ze země...
Jediné co mě vadilo byl styl psaní na což u Travena nejsem zvyklý. Traven píše romány o dobrovolné i nedobrovolné nejtvrdší práci, jakou si dovedete představit za minimální mzdu. Druhá část knihy , kdy námořník nastoupí na loď mrtvých už k smíchu není a nejde mi na rozum, jak se někdo může stát dobrovolně otrokem. I zvíře raději volí smrt jak sám Traven píše než aby tohle podstoupilo. Tenkrát byla ale jiná doba i jiné myšlení lidí, dnes v rozmazlené době by tohle asi nikdo nedal. A třetí závěrečná kniha je bezohledný pojišťovací podvod. První román co jsem od něj četl byl Poklad na Sierra Madre, který já řadím mezi nejlepší a pak velmi zdařilou i zfilmovanou Vzpouru oběšenců.


ludek.n
04.10.2022 3 z 5

Když se námořník Gale nechá najmout na kocábku Yorikke, netuší, jakému peklu se právě upsal. Yorikke je totiž loď mrtvých, loď, na niž se dá snadno dostat, ale opustit ji je téměř nemožné. Alespoň pro ty, kdo nemají v pořádku doklady, a to jsou na Yorikke - s výjimkou kapitána a hlavních důstojníků - snad úplně všichni. Traven tady rozehrál námořní dobrodružství, které ve švejkovském oparu tepe sociální nešvary a odhaluje bezmocnost jedince, uvízlého v obludné úřednické mašinérii. Na hlavu státních institucí se snáší nemilosrdná kritika a nenechává na nich nit suchou. Protože je příběh vyprávěn z pozice obyčejného námořníka, dělníka-palubáře, nehonosí se román květnatým stylem ani uhlazenou formou, ale přesně naopak: hrubozrnný, drsný jazyk a námořnická hantýrka tu hrají první housle. Nanejvýš kuriózní je, že dokud se pohybujeme po souši, děj odsýpá a je i nad očekávání zábavný. Jakmile se ale ocitneme na palubě Yorikke, jako by skončila všechna sranda a postup vpřed se téměř zastaví a zauzluje. Nehýbeme se z místa a je tu jen dřina, únava a spánek. Východiskem z tohoto začarovaného kruhu je pak obrazně i doslovně rána do palice. Travenova Loď mrtvých minimálně od poloviny prohrává na body a před technickým knokautem ho zachrání právě až finále.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Loď mrtvých v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených122x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených15x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x