Lincoln přehled

Lincoln https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214414/mid_lincoln-214414.jpg 4 67 67

Abraham Lincoln se narodil v rodině chudého farmáře, matka mu brzy zemřela a číst a psát se naučil sám vlastními silami. Ve čtrnácti opustil domov, vystřídal řadu zaměstnání jako dřevorubec, lovec či obchodník a díky své houževnatosti, lásce ke knihám...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lincoln. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Camelot
30.12.2022 4 z 5

Neškodí si v době, jež je chudá na výrazné charakterní politiky, přečíst něco z dávných dob, kdy ideály a pevné zásady byly něčím, co bylo velebeno a mělo pevné místo na misce vah, jimiž byla vážena všechna pro a proti uchazečů o politické funkce.
Lincolnův životopis z pera Doris Goodwinové vlastně není plnohodnotným životopisem, protože se soustředí na nepříliš dlouhé období Lincolnovy kariéry od okamžiku stranických primárek před jeho první volbou do pozice prezidenta USA po jeho smrt na počátku druhého funkčního období. Na jednu stranu je to škoda, protože Lincoln prožil velmi bohatý, ale také tvrdý život, o němž rozhodně stojí za to číst. Na druhou stranu se kniha soustředí na tu etapu Lincolnova života, v níž nejvíce prospěl veřejnému životu a Spojeným státům jako takovým.
A největší pozornost je věnována jeho schopnosti sjednocovat a vést osobnosti, jež ho obklopovaly, ke společnému cílům, jimiž bylo zrušení otroctví a zachování jednoty USA. Spíše tedy než za historickou literaturu lze knihu označit jako příručku rozvoje osobnosti pro manažery s podtitulem „Jak to dělají opravdoví lídři“.
Dělám si z toho trochu legraci, ale upřímně dodávám, že schopnost Lincolna zapřáhnout do káry národních zájmů své dřívější soupeře, již předtím porazil v politické soutěži a motivovat je ke spolupráci a vzájemnému respektu je vskutku obdivuhodná. Kéž by se nám i dnes dostávalo politiků, kteří jsou schopni takových velkorysých gest.
Doporučuji to. Už jen proto, že těch návodů na skvělé lídry je dvanáct do tuctu, ale toto se obejde bez těch marketingových blábolů a proniká to do mysli aktérů, kteří řešili a vyřešili největší krizi, kterou kdy Spojené státy prožily.
Je to čtivé a poučné. Kniha je našťouchaná reáliemi převzatými z různých archivů. Možná je to přece jen trochu krátké.

MC87
18.02.2017 5 z 5

Naprosto fantastická knížka Doris Goodwin (opravdu její jediná?), která pojednává o 16. prezidentovi USA (a čtvrtém který byl zavražděn ve svém úřadě), který se díky totálnímu charismatu a vysoké úrovni diplomacie dokázal prosadit v primárkách a stát se prezidentem. Ke své smůle však "zdědil" konflikt Severu proti Jihu, který kopíruje jeho prezidentské období.

Ze vzdělávacího hlediska jsou pro mě naprosto zásadní informace, že republikáni vznikli ze 2/3 ze zaniklé Whig party a vůbec že bojovali proti jižnímu otrokářskému systému, protože dnes je republikánská strana právě doménou jižních států. Pro Lincolna byla zásadní budoucnost Unie (tzn. aby se neodtrhly jižní státy), kterým byl v prvních fázích ochoten zachovat otrokářský systém. V průběhu války svůj názor, ve prospěch úplného zrušení otroctví, změnil díky tomu,že díky otrokům, kteří zastávali "údržbu", se mohl Jih lépe soustředit na válečné tažení. I návrh na zrušení otroctví však počítal s nerovnoprávným postavením černochů, což ostatně platilo i dalších 100 let až k M.L.Kingovi.

Zajímavost? Plnovous, s kterým ho známe, si nechal narůst na základě dopisu 11leté holčičky. Jako bývalý právník a hlavně humanista si uměl udělat čas na návštěvy z řad "obyčejných lidí" a i v průběhu války se dokázal hodiny zabývat případy vojáků odsouzených především k smrti za dezerci a hledal u všech (!) polehčující okolnosti k zmírnění jejich trestu a prohlásil "Ty chudáky by strašně vyděsilo, kdybychom je chtěli zastřelit".

Skvělá knížka o skvělém prezidentovi.


ber-tram
16.11.2016

Jak já se tím prokousával... Jedině vítězství Donalda mě nakoplo, abych to dočetl. Přál bych si spíš přečíst kandidátsko-prezidentský životopis jeho. Ne že by to bylo napsáno nečtivě, ovšem takřka mě to nechytlo. Historická fakta přezkoumat neumím, musím jim věřit, ačkoliv u těch osobních dialogových fabulací to jde jen stěží. Přečetl jsem z úcty k dárci, ne ze zaujetí látkou, zůstávám proto výjimečně bez hodnocení, objektivně by totiž mohlo být *****, subjektivně však klidně *.

všechny komentáře

Související novinky (2)

19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017


Knižní novinky (14. - 21. 1.)

13.01.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lincoln v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených102x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených7x
v Knihotéce67x
v Chystám se číst166x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Doris Kearns Goodwin
americká, 1943
2013  82%Lincoln: Tým rivalů