Lidová strava na Valašsku přehled

Lidová strava na Valašsku
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124994/lidova-strava-na-valassku-124994.jpg 5 13 13

V této knize autor píše o malebném kraji, osídleném svérázným lidem – o Valašsku. Zachytil ducha tohoto kraje a hlavně se zaměřil na otázky, čím se kdysi lidé v této lokalitě živili, co pěstovali, jak přežívali období hladu, válek, jak vypadala tehdejší kuchyně. 1 volná příl.: Jídelníček. 9 s., il., sest. Milena Habustová Slovníček valašských nářečí Souhrn do ruš. přel. Blažena Chovancová, do pol. Daniel Kadlubiec, do něm. Martin Helan, do angl. Jarmila Čížová... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lidová strava na Valašsku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

mol378
26.08.2022 5 z 5

Jedna z mých milovaných knih spojená s rodným krajem, historií, tradicemi. Úhelný kámen národopisného oddělení mé knihovny. Všeci my Valaši ty jídla známe a v nejednéj chalupě sa dodnes vařijú stěrky v mléce! A vůbec - nech žije Valašsko.

cérka
14.05.2021 5 z 5

Dostalo se mi do rukou, podstatně novější a doplněné, vydaní z roku 2018, vydané Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Četla jsem poměrně dlouho, pomalinku a něco i opakovaně. Neustále jsem vzpomínala na svou babičku, její zvyky a kuchyni.
Život na Valašsku nebyl nikdy jednoduchý a té bídy, hladu a dřiny tady lidé užili vždy nejvíce. Po přečtení této knihy naprosto chápu svou babičku, která mi vždy radila, abych se vdala "z kopce", na bohatou Hanou ;-) (neposlechla jsem)
Naprosto skvělá, jedinečná a úžasná kniha, kterou bych chtěla mít ve své knihovně. Bohatá příloha ve formě receptů na tradiční jídla, je vítaným doplňkem. Jen mi bohužel chybí šporák či poctivá pec s ohništěm ;)


Ninushka
28.02.2021 5 z 5

Tuhle kuchařku jsem dostala od mamky a hodně jsem se toho z ní naučila. Valašská kuchyně je víc svébytná než typicky česká kuchyně, která je velice ovlivněná Německem a Rakouskem. Je zdravější, vydatnější a dílem také vynalézavější.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lidová strava na Valašsku v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených14x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit6x

Štítky knihy

Valašsko vaření lidová kultura

Autoři knihy

Jaroslav Štika
česká, 1931 - 2010
Milena Habustová
česká, 1949