Lavondyss přehled

Lavondyss
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 314 314

Les mytág série

< 2. díl >

Pokračování slavného fantasy románu Les mytág. Ve středu zbývající části původního lesa leží – Lavondyss – nepřípustný svět, nepopsatelné království, místo divů a hrůzy, smrti i znovuzrození, obydlené fantastickými bytostmi zrozenými z kolektivního lidského nevědomí. Nyní je do tajemného srdce lesa zatažena mladá Tallis Keetonová, která – poté co se jí podaří překročit hranice zakázaných míst mýtické minulosti – pátrá po svém ztraceném bratrovi… a temném tajemství svého hrozného dědictví.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lavondyss. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (68)

Slezadav
04.03.2024 2 z 5

Les Mytág mě sice neuchvátil, ale docela se mi líbil. Je škoda, že nemohu říct něco podobného o Lavondyss. Částečně za to může asi fakt, že jsem čekal pokračování příběhu z první knihy a dostal něco jiného.
První polovina knihy je čistě v režii dívky Tallis, na kterou zvláštním způsobem působí blízký les. Bohužel už náznaky tajemnosti a záhadnosti byly odváty prvním dílem a čtenář má často pocit, že se autor těžce opakuje a snaží se stejnou věc prodat podruhé. Prakticky žádná postava kromě samotné Tallis nehraje roli a ani s hlavní hrdinkou jsem se nedokázal sžít. Veškeré její motivy mi připadaly velmi mělké a bylo mi celkem jedno, jak dopadne. Příběh téměř nepostupuje a je to jen spousta stran nudy.
V druhé části odehrávající se v tajemných zemích v lese jsem zjistil, že na poslání hrdinky mi opět vůbec nezáleží. A co je horší, měl jsem často pocit, že na něm nezáleží ani jí samotné. Příběh měl různé časové a skoky a výplně, které spíše odváděly pozornost. Za světlé stranky považuji právě některé pasáže v druhé části knihy, kdy se začal děj konečně posouvat a záhady objasňovat.
Po dočtení u mě převládá z knihy pocit slátaniny. Říkám si, jestli jde opravdu o ten stejný Ryhopský les, jako v první knize, protože působí zcela jinak, má jiné zákonitosti apod. Holdstockovi se nedá upřít velká představivost, ale bohužel v této knize na mě jako na čtenáře zapůsobit nedokázal. Zatímco k Lesu Mytág se třeba i někdy vrátím, vím, že Lavondyss už znovu číst nikdy nechci.

Zathira
23.12.2023 5 z 5

Lavondyss je temná, náročná kniha, která není pro každého.

Rozhodně se mi svou hloubkou a téměř hororovou atmosférou četla lépe než první díl, ale nejsem si jistá, jestli jsem správně pochopila konec knihy... Mám svou teorii, ale je tam pro mne mnoho otazníků. Možná jsem jenom natvrdlá, ale poslední kapitoly byla jedna veliká smršť plná krve, surovosti a mě z toho šla (vzhledem k některým pasážím jen metaforicky) hlava kolem. :)


Finn69
16.08.2023 5 z 5

Na Holdstocka jsem poprvé narazil už v roce 1992 (?) ve skvělém časopise Ikarie, budiž mu země lehká. Vyšla tam povídka "Za domem je les, a ten je plný kostí" a já jsem začal ve větru cítit něco velmi zajímavýho. A když vyšel Les mytág, byl jsem naprosto nadšený. A i dál jsem hltal všechny Holdstockovy knížky, jak jen stihly vycházet.
Lavondyss je jedna z těch nejlepších, četl jsem ji už několikrát a je to zážitek. Putování Tallis Keatonové do země mrazu a zpátky, přes všechny ty tisíce let lidských mýtů a životů, to vás prostě dostane. Člověk se úplně ponoří do těch příběhů, mýtů, ztratí se v tom tajemném lese, pro mě je to návyková záležitost.
Takže teď samozřejmě zase znova přečtu všechno, co Holdstock napsal a vyšlo česky.
Co se dá dělat.
Jak se říká v Ryhopském hvozdu: "Z mých kostí se kouří. Musím tam jít."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (30. 11. - 6. 12.)

29.11.2015


Citáty z knihy (1)

Skladatelé neodcházejí do důchodu. Protože hudba přichází pořád.


Ocenění knihy (1)

1995 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Obálka – Zdeňka Boušková (Polaris))


Kniha Lavondyss v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených427x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených37x
v Knihotéce234x
v Chystám se číst96x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech8x