Láska a přátelství přehled

Láska a přátelství https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529052/bmid_laska-a-pratelstvi-658d31eb162f6.jpg 4 72 72

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura světová Novely
Vydáno: , Daranus
Originální název:

Love And Friendship , 1790


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Láska a přátelství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Vojslava
24.12.2023 5 z 5

Tak tahle četba mne tak bavila! Úplně vidím, jak se rodina při předčítání směje, a je s obdivem, že tohle dílko sepsala Jane jako čtrnáctiletá - obdivuhodné, že už v tomhle věku měla takový smysl pro ironii a slovní humor. Taky klobouk dolů, kolik romantických klišé dokázala dostat do tak malého prostoru a rozkošně je skloubit! Sama jsem ve čtrnácti psala taky, ale tady se pozná budoucí opravdová mistryně slova. Vůbec nelituju téhle volby do Čtenářské výzvy, asi bych po tomhle titulu jinak nesáhla.

TaLu
19.12.2023 4 z 5

Dovedu si představit jak se rodina sejde a mladinká Jane všechny baví předčítáním. Nejde to žánrově zařadit jednoznačně, opravdu mi nejvíc připadá, že je to psáno pro potěšení a smích blízkých. Přehnané scény, antihrdinky omdlévající na každém kroku, společnost plná předsudků. A to vše napsáno s lehkostí a krásnými slovy, která zůstanou nadčasová.


Syllvanium
10.09.2023 5 z 5

Krátký román v dopisech, tvorba, kterou mladičká Jane ve věku čtrnácti let bavila svou rodinu a blízké přátele. Je to humorné, text si nebere servítky a vysmívá se stereotypům, které se v dané době objevovaly v knihách i ve společnosti. Není nad hodinu omdlévání a propadání hysterii, které může nebohou hrdinku stát zdraví a následně i život. Skvěle jsem se bavila.
Právě na takové prvotině je vidět, jak Austenová ve své pozdější tvorbě dozrála, a přitom si dokázala zachovat nadhled a ironii, které s radostí propůjčovala svým hlavním hrdinkám. Skvělé, skvělé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (41. týden)

04.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Láska a přátelství v seznamech

v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě52x
v Doporučených2x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit13x