Lampička přehled

Lampička https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538336/bmid_lampicka-6642962f6ff6a.jpg 5 58 58

Příběh o odvaze, přátelství, soucitu i strachu, plný zloby, předsudků a nepochopení, ale taky dětské upřímnosti a dobroty. Velké srdce drobné dívky Lampičky se nezastaví před žádným nebezpečím. Mořská skaliska bičovaná vlnami jsou nebezpečná lodím. Proto musí večer co večer malá drobná dívka Emilie místo svého tatínka, který nemůže na nohy, zapalovat světlo majáku. Jednoho dne však zapomene koupit sirky, večer světlo nerozžehne, a v noci se o skaliska roztříští loď. Tak začíná sugestivní příběh dívky Lampičky, kterou odvedou do admirálova domu, aby si odpracovala škodu, kterou způsobila. Lidi, kteří tam žijí, v ní zpočátku vzbuzují hrůzu, ale postupně poznává, kolik dobroty se v nich skrývá. Brzy je vtažena do pohádkového dobrodružství ve světě mořských panen a pirátů, kde musí bojovat vší silou za přátelství, svobodu a právo být jiná. Křehká Lampička, která se do té doby setkávala jen s ponižováním a necitelností, v sobě najde sílu pomáhat druhým, třeba i těm, jejichž tělo nebo mysl se vymykají normě. Příběh o síle, s níž se dá obstát ve světě.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

lampje , 2017


Interpreti: Tereza Dočkalová
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lampička. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Zuzvil
12.02.2024 5 z 5

Avatar uživatele
Tato knížka je primárně určena dětem od 12 let, ale o mnohé bychom se my dospělí ochudili, kdybychom ji nečetli. Vizuálně je překrásná, jak přebal, tak ilustrace pana Janíka, tak grafické zpracování jako takové, krása střídá nádheru. Obsahově je knížka také báječná, dobrodružná, kapánek fantaskní, poučná, kapánek strašidelná, je v ní prostě vše. Je to spíše taková ta stará dobrá klasická literatura, měla jsem z ní pocit, že se odehrává před mnoha a mnoha lety, ale vůbec to tak být nemusí, to její nadpřirozeno je velmi přirozené :-))) Není to vůbec taková ta současná moderna a možná proto se mi tak líbila. Prosím, přečtěte si ji také. Děkuji.

Bonda
12.02.2024 5 z 5

Nejvíc na mě zapůsobila síla Lampičky, která dokázala doslova zářit ve tmě, tj. ve všeobecné morální i materiální bídě. A z ledu a špíny vytvořila teplo a jas. Jinak mi upřímně celá ta atmosféra byla cizí a nic si mě nezískalo, ani ty opěvované ilustrace ne. Asi chyba na moji straně. Fantastický motiv, který se vynoří z dosud realistického děje někdy v půlce, mi přijde jako usnadnění situace, úkrok od pravdivého zpodobnění tíže života. Fantastické prvky mají asi nést hlubší symboliku, ale mně uniká. Raději bych zůstala v mikrosvětě rodiny a nechala postavy zvítězit bez síly kouzel. Přestože jsem knihu nespolkla jako malinu, je očividně dobře napsaná, hodnoty předává působivě a bez laciného patosu, její svět je barvitý a plastický. Je čtivá a originální.


kofee
15.01.2024 5 z 5

Překrásný příběh o statečné holčičce s velkým srdcem plným soucitu, empatie, trpělivosti a lásky. Lampička jako světýlko, které prosvítí ostatním cestu i za cenu oběti.
Jaké světlo do ostatních vložila, takové se jí vrátí zpátky.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nalezení, Poslední hřebík a další knižní novinky (37. týden)

11.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Lampička v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených9x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech5x