Kvintet přehled

Kvintet
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170582/kvintet-170582.jpg 4 268 268

Pět povídek velkého vypravěče Fredericka Forsytha sice čtenáře zavádí do nejrůznějších míst a časů, všechny však spojuje napětí, eskalace příběhu a propracovanost děje. Kriminálně zabarvená próza Veterán pojednává o pátrání po mužích, kteří se v Londýně dopustili brutálního zločinu; Zázrak nás naproti tomu zavádí do válečné Sieny. Povídka Občan se odehrává v současnosti na letišti Heathrow, čtvrtý text, pojmenovaný Jak na věc, je zase věnován prostředí uměleckých aukcí. Soubor uzavírá Šumící vánek, vyprávění líčící bitvu u Little Big Hornu a masakr vojáků generála Custera.... celý text

Literatura světová Povídky Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Veteran , 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvintet. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (48)

slunicko1958
28.05.2024 5 z 5

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se smířila s tím, že nečtu politický thriller, jak jsem byla u tohoto autora zvyklá. Dokonce hrozilo, že knížku odložím. Naštěstí jsem to neudělala, a neochudila se tak o skvělý čtenářský zážitek.

Paulus.1987
24.05.2024 4 z 5

Po Žádných stopách jsem se rozhodl pokračovat v četbě povídkové tvorby Fredericka Forsytha, takže jsem ihned sáhl po Kvintetu. Mám-li obě povídkové sbírky srovnat, tak Žádné stopy u mě přece jen vítězí.

Z Kvintetu se mi nejvíce líbila první povídka Veterán, která mi lehce připomínala tvorbu Johna Grishama a která obsahuje typickou forsythovskou pointu, která čtenáři vykouzlí obdivný a spokojený úsměv na tváři.

Námět povídky Zázrak byl rozepsán zajímavě, ale v tomto případě mi humorné rozuzlení celkový dojem poněkud zkazilo.

Příběh povídky Občan se pak svojí rafinovaností vrací na pro autora typickou úroveň.

Jak na věc pak řadím hned na druhé místo po Veteránovi. Námět této povídky mi silně připomínal film Dannyho parťáci.

Z poslední a zároveň nejdelší povídky Šumící vánek jsem byl docela zklamán. Začala jako skvělý western, ale postupem času jsem měl pocit, že autor vaří z vody a neví, kudy kam. Část povídky mi připomínala lacinou romantickou slátaninu (únos nevěsty na svatbě), závěr ve stylu Ramba (i s lukem a šípy) mi také k autorovi příliš neseděl. A celkové rozuzlení povídky jsem opravdu nepochopil.


borsalino_csfd
28.04.2024 4 z 5

Další porce povídek z pera FF. Asi nejvíce mě oslovila Veterán, kdy jsem prominentního advokáta nemohl ani "cítit" a říkal jsem si, proboha proč a co má FF za lubem. Vysloveně mě pobavila povídka Zázrak, kdy mě FF donutil ztratit ostražitost, takže jsem sedl na lep :D Jak na věc mě hodně pobavila, hlavně obsah obrazu, to jsem se od srdce zasmál :D Poslední povídka Šumící vánek byla podivná hříčka, která mě zprvu bavila, ale v závěru jsem se drobet ztratil. Každopádně nápadité povídky s pěknými pointami.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kvintet v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených422x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených28x
v Knihotéce164x
v Chystám se číst51x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x

Část díla

Autorovy další knížky

Frederick Forsyth
anglická, 1938
1975  93%Den pro Šakala
2004  89%Boží pěst
2005  86%Ikona
2008  89%Vyjednavač
2014  81%Seznam smrti