Květy smrti přehled

Květy smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465038/bmid_kvety-smrti-G73-465038.jpg 4 46 46

Pronikavý výkřik v poklidné londýnské ulici naruší tiché sobotní odpoledne a spustí sérii událostí, které hluboce ovlivní život jedné náhodné přihlížející. Eustacia Roseová je profesorkou botanické toxikologie. Doma se s úzkostlivou pečlivostí stará o rozsáhlou soukromou sbírku jedovatých rostlin. Každý den se řídí přísnou a neměnnou rutinou, kdy pečuje o své rostliny, protože v případě sebemenší neopatrnosti jí hrozí reálné riziko smrti. Eustacia žije sama a každý den připomíná ten minulý. Až do chvíle, kdy z protějšího domu uslyší výkřik a neodolá pokušení zjistit, co se stalo. Prostřednictvím svého dalekohledu je vtažena do života mimořádně krásné ženy. Brzy zjistí, že se okolo ní pravidelně objevuje několik mužů a postupem času začne tyto muže studovat a vést si záznamy o jejich návštěvách. Počíná si přitom s vědeckou přesností. Každému z nich přidělí přezdívku podle rostliny, jejíž jed má stejný toxický účinek, jaký mají oni na mladou ženu. A postupně si začíná uvědomovat, že je její povinností ji před těmito muži chránit – stejně jako by chránila vzácnou rostlinu ve své sbírce. Když ale posléze dojde k vraždě, jež má se životem mladé ženy přímou spojitost, a navíc se ukáže, že vražednou zbraní byl jed exotické rostliny, Eustacia se stává podezřelou ze zločinu, který nespáchala. Aby však dokázala svou nevinu, musí se nejprve vypořádat s démony své vlastní minulosti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Wolfsbane , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Květy smrti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Lioncz24
07.05.2023 3 z 5

Je to prazvláštní detektivka
Kapitoly jsou svižné
1.5 jsem začal číst a 6.5 jsem skončil
Sledujeme podivnou Profesorku, která se zabývá toxikologie botaniky. Byla sobota odpoledne uvidí z dalekohledu konflikt mezi mužem a ženu. A ten konflikt ovlivní její každoděnení rutinu

Saturnia
26.02.2023 1 z 5

Více zklamaná jsem snad ještě z žádné knihy takto nebyla.
Těšila jsem se na kombinaci, mého oblíbeného oboru, botaniky a detektivky/thrilleru.
Co se týče botaniky, tak až na to, že hlavní hrdinka květiny pěstovala, učila a pár druhů používala jako přezdívku pro další postavy, se nám z knihy moc zajímavých informací o květinách nedostalo.
Hrdinka byla za mě velmi odpudivě vykreslená, až se mi to ani nechtělo číst.
Přišlo mi, že některé kapitoly vůbec nenavazovaly a musela jsem se vracet, abych pochopila, co se vlastně děje. Zápletka nebyla nijak napínavá a moc mě nezaujala.
Knihu jsem dočetla čistě z toho důvodu, že dočítám všechny knihy...


soukroma
26.06.2022 3 z 5

Zvláštní a velmi anglické: jak zápletkou, postavami, tak samozřejmě informacemi o různých jedovatých rostlinách a jejich přirovnávání k postavám v knize (nebo spíš obráceně). Hlavní hrdinka, podivínka s vědeckou zálibou v toxických bylinách a s menší zálibou v lidech, aspoň většinou, má svoji střešní záměrně nepřístupnou zahradu přímo ve středu Londýna. Jednou zaujatá mladou dívkou se ale rozvíjí komplexní příběh vražd a pokusí o ně, jak jinak než rostlinnými jedy. Identity a vazby mezi nimi v lidské podobě se odhalují jen velice zvolna a na závěr je třeba ještě obsáhlé objasnění celého pozadí příběhu (to pro mne poněkud zabilo většinu knihy, protože se v tom stejně nedalo dokonale vyznat, stejně jako nečekaně sluníčkový konec - dobrá věc s léčivými látkami jedovatých bylin se zřejmě zázračně podařila...).
Neuhranulo mne to, postavy pro mne byly vesměs dost nepříjemné, ale za originální nápad i jeho většinové zpracování a samozřejmě odhalování tajů rostlinných jedů si autorka určitě 70% zaslouží.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (8. týden)

21.02.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Květy smrti v seznamech

v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit9x