Květy skořicovníku přehled

Květy skořicovníku
https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80871/bmid_kvety-skoricovniku-51w-80871.jpg 4 38 38

Květy skořicovníku Květy skořicovníku jsou tak drobné, průsvitně žlutavé, něžně nadýchané, jakoby s odleskem jiného světa. Jen jejich vůně s námi zůstane. Jim netřeba zeleně smaragdů a nachu rubínů, aby byly nejkrásnější z květů. Švestkové snítky jistě jim závidí a hlavy chryzantém studem se sklánějí. V rozkvětu před malovanou terasou září jak královny o svátku podzimu. Jak jenom básníci jejich půvabu mohou odolat? Zmínku o nich ve sbírkách veršů marně jsem hledala po celý rok.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Květy skořicovníku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Jizi
23.07.2023 4 z 5

Dávno tomu je, co paní Li žila a tvořila. Její život by vydal na román a trochu doufám, že jej někdo sepsal a třeba ke mně časem doputuje stejně, jako výbor z jejího díla. Je fascinující číst o v podstatě zcela prostých okamžicích v životě ženy, která se na rodila o téměř tisíc let dřív než já sama - a přesto by mohla být mou vrstevnicí, jak moc živá její poezie ve své lyričnosti je. Květy švestek jsou totiž pořád stejně krásné a díra, která v srdci po odchodu milované člověka zůstane zet, pořád stejně bolí.
(Jen bych, pro nás nesinology, ocenila vysvětlení toho, co je ona poezie 'š a 'cch.)

Velekněžka
02.02.2022 5 z 5

Ztráty bolest překoná
času, místa, nedbajíc
sama lehce zmatená
vína kalich třímajíc.
Dešti, větru odolá
křehká lásky pavučinka…


Maud22
02.03.2021 5 z 5

Tuhle knihu beru jednou za rok, za dva do ruky, když mám náladu na tiché usebrání. Je to tak křehké jako hrušňové květy, svěží jako vítr v podvečer, jímavé jako zvuk flétny hrající prastarý popěvek, vzdálené jako drsný křik divokých labutí a smutné jako jemný déšť, který smáčí koruny platanů v šedavém soumraku. Ta útlá knížka je malý skvost. (Pozor, rozhodně nekombinovat s melancholickou náladou a četbou Phlipha K. Dicka - Blade Runner.)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (7)

Stejné myšlenky, stejná touha a dálka, jež nás mučí. Jak jenom smutku uniknout? Sotva jej z čela zaženu, už znovu je v mém srdci.


Cítím již vůni jara, třebaže květy jsou dosud sporé a západní vítr stále vydechuje zimní chlad.


K spánku se chystajíc svíčkou jsem zažehla tyčinky santalu. Vůně jejich dávno se ztratila. Zůstává jen mlha mého opojení.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Květy skořicovníku v seznamech

v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených4x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Čína čínská literatura

Autorovy další knížky

Li Čching-čao
čínská, 1084 - 1155
2002  88%Květy skořicovníku
2003  93%Jizvy rosy