Consider Phlebas přehled

Consider Phlebas https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12249/consider-phlebas-12249.jpg 4 85 85

Kultura série

1. díl >

První kniha z cyklu Kultura. Miliony umírají a další miliony jsou odsouzeny k záhubě. Měsíce, planety a mnoho hvězd je zničeno – nelítostně, a co více, zcela náhodně. Idirane bojují za své přesvědčení. Kultura pro své morální právo na existenci. V sázce jsou principy. Vzdát se je nemyslitelné. Napříč galaxií zuří válka. Uprostřed vesmírné genocidy probíhá individuální křížová výprava. Hluboko v bájném labyrintu na nehostinném světě, planetě, kde smrt vítá každého smrtelníka, odpočívá zbloudilá Mysl. Chce ji Kultura i Idirane. A právě ona se stala osudem Horzy a jeho různorodé posádky drsných žoldáků, lidí a strojů. Musejí ji nalézt, a přináší s sebou destruktivní přirozenost vlastní lidské rase.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Classic
Originální název:

Consider Phlebas , 1987


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Consider Phlebas. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Malarkey
05.03.2024 3 z 5

Touto knihou jsem chtěl zkusit po delší době nějaké další sci-fi/space operu sérii, která by mě mohla pohltit. No a musím říct, že na první dobrou se mi to u Pomysli na Fléba nepovedlo.

Pochopil jsem, že kniha vydaná na Planetě9 má být s lepším překladem, než původní vydaná kniha v 90. letech. I tak jsem ale s překladem dost bojoval. Námět je řádný epos ze světa, kde všechno je pokroucené a jiné oproti našemu světu.

Chvíli se na ten svět zvyká a i když jsem tu nevnímal ani kdoví jaké hrdiny, spíše mi to přišlo jako úvod, popis prostředí, světa, který je třeba řádně dostat pod kůži. Jinak Vás to nepřesvědčí. Mě nepřesvědčil, ale popravdě jsem rád, že jsem sérii i nadále dal šanci. Druhý díl s názvem Hráč je totiž úplně jiný.

puml
27.01.2024 4 z 5

Z těch prvních tří dílů (co zatím vyšly) mi tenhle připadá nejslabší, ale pořád je to slušný scífko, jen Hráč a hlavně pak Zbraně nasadily laťku až moc vysoko.


R47
20.01.2023 4 z 5

Musím přiznat, že to bylo něco jiného, než jsem čekal. Čekal jsem absolutně výjimečné dílo, které mě pohltí originalitou. Něco jako svého času Hyperion nebo Duna. A dostal jsem svižně odsejpající space operu napsanou s lehce ironickým podtónem. Nejvíc jsem si při čtení vybavoval Hvězdy, můj osud od Alfreda Bestera. Ne, že by byl děj podobný, ale podobné bylo to, jak autor svižně střídá lokace a smýká s hrdinou, kam potřebuje. Druhá kniha, na kterou jsem při čtení myslel, byl Stopařův průvodce. Bylo to tím ironickým podtónem, který víc a víc získával navrch, a těmi postavami smolařů a looserů. Před těmi čtyřiceti lety by to bylo určitě na pět hvězd, teď dávám čtyři a chystám se na další díl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Consider Phlebas v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených109x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech6x

Štítky knihy

space opera skotská literatura hard sci-fi

Autorovy další knížky

Iain Banks
skotská, 1954 - 2013
2018  80%Pomysli na Fléba
2002  79%Líc a rub
2003  74%Most
2004  88%Vraní ulice
2019  84%Hráč