Kukučkino vajce přehled

Kukučkino vajce
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48792/kukuckino-vajce-48792.jpg 4 39 39

Kukaččí vejce je vstupní částí volné trilogie Věk průzkumů. Podobně jako v jiných svých prózách buduje autorka románový příběh na konfrontaci odlišných civilizací a kultur, jež vznikaly a vyvíjely se odděleny propastmi vesmírných dálek a jejichž kontakt s sebou přináší dramatické konflikty. Co udělat pro to, aby se dvě odlišná společenství – pozemšťané a mimozemšťané – dokázala v případě setkání dohodnout na nějaké formě nenásilného soužití? To je problém, který řeší protagonisté tohoto románu, klon pozemského kosmonauta Thorn a jeho pěstoun mimozemšťan Duun, který chlapce vypiplal ze zárodku, ujal se jeho výchovy a cílevědomě jej učil vyrovnávat se s vlastní odlišností vyvolávající u mimozemšťanů strach a z něj plynoucí agresivitu. Bude „kosmický Mauglí“ Thorn díky „kosmickému panterovi“ Duunovi mimozemšťany přijat? A jestliže ano, dokáže zprostředkovat případný další kontakt s pozemšťany jako bezkonfliktní, a tedy životazáchovný?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Smena
Originální název:

Cuckoo's Egg , 1985


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kukučkino vajce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Ivan F
25.05.2024 3 z 5

Viac ako samotný príbeh ma bavil doslov Ondreja Herca, čo je pomerne slušný prúser. Kniha nie je tak stará, ako iné SF, ktoré som prečítal, no zastarala. Okrem toho je to viac fantasy (majster a učeň) než SF - tou sa kniha stáva až v poslednej tretine. No a koniec tomu dáva korunu. Tam autorka tvrdí (teda píše), že jazyk a mimika tváre je genetická, že na oboje nemá vplyv prostredie - no a to je teda kravina, ani nechcem napísať aká veľká. Ak autorka pripisuje Thornovi rozlúštenie ľudskej komunikácie (ok, tu si to zjednodušme, bude to angličtina, aby sme sa nezaplietli v stovkách stále existujúcich jazykov a dialektov) a to len vďaka genetike. Pritom Thorn bol zo skúmavky a nikdy nevidel žiadneho človeka - tomuto neuverím ani omylom, a autorke to s kľudným svedomím budem vyčítať, pretože knihu napísala ako seriózne čítanie - lenže so spojenia SF vypustila science a nechala len fiction. Prečítať sa to dalo, ale vzhľadom k vyššie napísanému (fantasy vs SF, dobabraný záver), sa ku knihe nevrátim, čítanie by ma rozčuľovalo.

Luigi1
04.02.2024 4 z 5

Rád jsem si tuto knihu užil dobře se četla


smazenaryba
02.12.2018 4 z 5

Skvelý príklad, ako veľmi záleží na spôsobe, akým je príbeh rozprávaný. Základná zápletka/pointa (ktorú sa dozvedáme prakticky až na posledných stránkach knihy), je v celku jednoduchá a prerozprávaná obyčajným jazykom by nevyznela nijak úchvatne. Napriek tomu kniha je neobyčajným zážitkom. Neobyčajná forma, komorný príbeh majstra a učňa, sa so silou dopadu kladiva mení v poslednej chvíli na spaceoperu. Odpoveď na otázku, ktorá čitateľa a hlavnú postavu motivuje celú knihu, prichádza a otvára otázky ďalšie a oveľa väčších rozmerov. Veľmi by som si prial vedieť, ako by príbeh pokračoval :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kukučkino vajce v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených59x
v Doporučených3x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Carolyn Janice Cherryh
americká, 1942
2003  79%Cizinec
1993  78%Kesrith
1992  79%Stanice Pell
1995  81%Kukaččí vejce
1993  72%Brána Ivrelu