Doupě přehled

Doupě https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21759/doupe-21759.jpg 4 75 75

Krysy série

< 2. díl >

Bílá krysa rostla a sílila, aby vytvořila přečetné potomstvo k obrazu svému. Skrývala se v lesním zákoutí a čekala na svůj čas – čas odplaty. Její družky však byly nedočkavé, již příliš dlouho v sobě tajily vzpomínky na chuť čehosi, co okusily kdysi dávno. Zaútočily, ale tontokrát byly chytřejší. Po úspěchu románu Krysy se James Herbert na naléhání čtenářů k tomuto tématu vrátil a v roce 1979 vyšlo pokračování, které si spojením „tiché hrůzy“ a děsivě realistických scén nijak nezadalo s jinými hororovými příběhy tohoto slavného anglického autora.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Lair , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doupě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

petrulka
13.12.2023 4 z 5

Je to prostě čtivá záležitost. Pro někoho, kdo má takové věci rád. Moc a moc krys, které jsou stále chytřejší. Ještě víc masakrů, krve a strachu. Pro mě naprosto zbytečný pokus o romantickou linku. Celkově fajn knížka na odreagování.

denib
21.08.2023 4 z 5

Co si budeme povídat, žádný literární zázrak tahle kniha není. Vlastně bych jí měla dát tak 3 hvězdičky. Po přečtení Krys už tenhle díl v podstatě ničím nepřekvapí. Je to předvídatelné. Ale je v tom napětí, krev, akce, romantická linka... takže tomu nic nechybí, snad kromě nějakého originálního nápadu. Obvyklý průměr řekla bych. Ale něčím mě to prostě bavilo a asi jsem to četla v době, kdy jsem zrovna něco takhle nenáročného potřebovala. Takže mi tam tak nějak naskočila i ta čtvrtá hvězdička :-)


Ivan Kučera
17.06.2023 3 z 5

Päť rokov po Krysách prišiel britský spisovateľ James Herbert s voľným pokračovaním, ktoré sa síce odohráva dlhší čas po udalostiach z jednotky, ale aj tak na ne nadväzuje okamžite po konci prvej časti (proste prológ tvorí vlastne epilóg Krýs). Z jednotky som mal výborný pocit. Prvú polovicu. Potom upadla do miernej rutiny a ku koncu stratila drajv. Napriek tomu som sa na dvojku tešil, pretože som dúfal, že sa autorovi podarí rozšíriť krysie univerzum. A v podstate podarilo. Postavy si pamätajú, čo sa pred rokmi stalo, reagujú preto agresívnejšie a rýchlejšie. Samozrejme, ako v správnom ekohorore, aj tu sa povinne musí zjaviť postava, ktorá napriek dôkazom odmieta veriť, že hrozba je skutočná. Čo je po udalostiach z jednotky vskutku kuriózne. K Hebertovej cti slúži, že nás ňou pridlho neotravuje a rýchlo prejde k akcii. Ono to ale nie je tak úplne pravda, pretože na prvej časti som oceňoval práve to, že sa zaobišla bez kritiky nenažranej spoločnosti. Dvojka sa to snaží dohnať, čo nepovažujem za šťastné riešenie. Akcie je skutočne veľa. Ešte i na dnešnú dobu (román som prvý raz čítal v r. 2023) je ostrá. Cítite zuby ostré ako žiletky. Kožu vám driapu ako adamantium pevné pazúriky. A na tvári cítite hustú srsť útočiacich hlodavcom. Jedného zabijete, ale na jeho miesto okamžite pribehne desať ešte agresívnejších. Ako to už býva, akcie je tak veľa, až je to možno sčasti kontraproduktívne. Postavy nie sú nesympatické, ale väčšinou mi pripadali neviditeľné. Zaujímavým spestrením sú pornopasáže, ktoré svojou otvorenosťou potešia každého, kto to má rád, ale ako keby vypadli z úplne iného príbehu (a žánru). Palec dole za neoddeľovanie kapitol, je to chaos. Obálka pútavá, ale na prvú dobrú vyzerá ako divná romantika, kde odvážneho anglického šľachtica, pokukujúceho po dlhovlasej švárnej žene, nahradili tri krysy. Oceňujem presun z mestského prostredia do (skutočne existujúceho) Eppingského lesa. No od jeho opisu som čakal mohutnejšiu atmosféru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Doupě v seznamech

v Přečtených97x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených4x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

krysy zdivočelá zvířena

Autorovy další knížky

James Herbert
britská, 1943 - 2013
1996  80%Panství
1994  71%Lovec duchů
2003  77%Krysy
2003  67%Kdysi
1995  75%Doupě