Kronika mojí velké války přehled

Kronika mojí velké války https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383310/bmid_kronika-moji-velke-valky-ueK-383310.jpg 5 10 10

Trešlovy vzpomínky na první světovou válku se od jiných legionářských pamětí odlišují uceleností příběhu a nevšední dramatičností jeho líčení. Autor přetvořil původní deníkové záznamy do podoby strhujícího vyprávění. Text je doplněn vysvětlivkami zaměřenými na historické reálie a komentáři, které objasňují v širším kontextu a v souvislostech autorem prožívané události. Ve snaze přiblížit Trešlovy vzpomínky současnému publiku spojil historik Zdeněk Vybíral své síly s grafikem a ilustrátorem Václavem Šlajchem a kniha dostala i výtvarný doprovod v podobě podmanivých ilustrací, jež chtějí ještě zesílit působivost čtenářského zážitku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kronika mojí velké války. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

petrarka72
14.09.2023 5 z 5

Václav Trešl má respekt za schopnost přežít - a taky za pevnost charakteru, umění dívat se kolem sebe a zvídavě ohledávat život. Období mezi říjnem 1914 a dubnem 1920 popisuje ve svých denících poctivě a autenticky. Líčí, jak narukoval do rakousko-uherské armády, na frontě se dostal do zajetí, vstoupil do legií, zúčastnil se bojů, během vojenských cest a v mnoha různých rolích, od pěšáka po účetního, jako hrdý Čechoslovák prozkoumal Rusko včetně Sibiře, štrejchnul Čínu, Japonsko, Cejlon a vrátil se domů, do jižních Čech. Setkal se osobně s několika výraznými osobnostmi své doby (včetně TGM), vedle nich líčí prosté příslušníky lidu vojenského i civilního. Čte se to dobře a rychle... K původním deníkovým záznamům přidal editor Zdeněk Vybíral pasáže, které zasazují události Trešlem subjektivně popsané do historických souvislostí - alespoň ve vztahu k rozpadu Rakousko-Uherska, ruské revoluce, vzniku československého státu - a zejména vzniku a působení československých legií včetně jejich složitého závěru. Tyto pasáže, spolu s moc pěknými ilustracemi Václava Šlajcha, pasují knihu s podtitulem "Skutečný příběh člověka v nelidské době" do role učebnice pro středoškoláky. Což není přesné, tak komplexní dějiny legií jsem jinde nenašla a obsah uspokojí i náročnější čtenáře literatury faktu. Je mi líto, že kniha nemá přesněji definovanou a hlavně nezúženou čtenářskou adresu - což je možná hlavní důvod, proč skončila ve výprodeji za pár korun.

JiříŠkorpík
01.12.2022 5 z 5

Pohled obyčejného vojáka, respektive později vojáka nižších hodností, je nový pohled k pochopení existence legií, i když chybí mezinárodní pohled. Důležitá pro mě byla i časová osa, protože jsem o legiích nikdy nečetl ucelenou knihu popisující celé období. Graficky kniha nemá chybu, a kéž by takových knih vycházelo víc, krásné kresby a papír, který se neleskne.


Sirael23
10.09.2022 5 z 5

Výborná kniha, chcete-li si udělat představu o legiích. Koupila jsem ji ve výprodeji a byla to opravdu skvělá koupě. Zůstane na čestném místě v mojí knihovně.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Listopadové knižní novinky (5. - 11.11.)

05.11.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kronika mojí velké války v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených2x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x