Kroky slunce přehled

Kroky slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21881/bmid_kroky-slunce-mWM-21881.jpg 4 44 44

Kroky slunce jsou příběhem Bena Belsona, newyorského finančníka v 21. století, který jediný nechce ztratit naději v budoucnost civilizace. Píše se rok 2063 a všechny energetické zdroje jsou vyčerpány. Začíná nová doba ledová. A Belson, nedotčený úpadkem celé Ameriky, se vydává na cestu za novými zdroji surovin. Ke hvězdám...

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Winston Smith
Originální název:

The Steps of the Sun , 1983


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kroky slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

jaroiva
10.11.2022 3 z 5

Nejslabší Tevisova kniha, kterou jsem četla. Asi proto, že ze všech ostatních jsem zatím byla nadšená, měla jsem vyšší očekávání a proto je to i horší zklamání.
První část mimo Zemi se mi líbila, i když mě otravovaly ty vzpomínky impotenta.
Po návratu na Zem mě bavilo až akční ladění, ale ke konci mě dokonale otrávilo plno politiky, najednou získaná potence a uspěchaný až klišoidní závěr.
Na druhou stranu jsem ale s Benem strávila skoro rok, než jsem to dočetla, a za tu dobu jsem si na něj zvykla, až mi i byl sympatický. A možná mi bude chybět.

harena
28.05.2022 4 z 5

Padesátiletý sebestředný miliardář unuděný životem se vydává do vesmíru a v jeho vzpomínání poznáváme jeho psychické a emoční a sexuální problémy. Hlavní postavu se Tevisovi podařilo popsat tak dokonale, že se jistě stala nezapomenutelnou. Druhá polovina je spíš politická a obchodní. Čtení je to spíš smutné, depkoidní.


Pablo70
29.07.2021 3 z 5

Tak vám nevím, zachrání opravdu lidstvo americký futuristický miliardář, který o sobě skromně prohlásí, že je vlastně „utajený marxista“ (haha, jak typické pro „pokrokového“ spisovatele), za pomoci blahosklonné komunistické Číny (no, řekněte, kdo by to měl být jiný, než tenhle „předvoj lidstva“), která v rámci pokroku zapracuje pro blaho celé planety? Zatím to tak nevypadá, ovšem některé rysy této Tevisovy dystopie se začínají neblaze naplňovat. Energetická krize se už rýsuje, předvídači předvídají to, co předpověděl on, jen to je zatím trochu jinak, což není podstatné. Ale tak v půli století asi bude přituhovat, ovšem ohledně aut už to začne asi dříve.
Tevis byl alkoholik a v rámci psaní se s tím vypořádával, je to znát na osudech jeho hrdinů. Možná bojoval i s impotencí a toužil po kouzelné planetě, která by mu pomohla.
Nicméně kniha má dobré pasáže: tak tedy vzhůru na palubu, dálky volají! Proč čtenáři zatím nereflektovali jasné politické poselství této knihy?
P.S. I jeho osudová láska = nejen marxistka, přímo maoistka z Mňau Jorku! Už tam jsou!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kroky slunce v seznamech

v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

americká literatura kosmické lodě sci-fi postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Walter Tevis
americká, 1928 - 1984
1986  90%Zpěv drozda
2021  89%Dámský gambit
2021  85%Muž, který spadl na Zemi
1993  75%Kroky slunce
1988  73%Planéta exilu