Krásný zelený svět: O mýtech zelené ekonomiky přehled

Krásný zelený svět: O mýtech zelené ekonomiky https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252602/bmid_krasny-zeleny-svet-252602.JPG 3 3 3

Zelená ekonomika zastavuje změnu klimatu a vymírání druhů a vedle toho vytváří vysokou míru růstu a miliony pracovních míst. Považuje se za zázračný nástroj. S ní se má stabilizovat globální kapitalismus. A má být také nadále udržitelný. Co však je zelená ekonomika? Tato brožura má ukázat, že zelená ekonomika je sporný pojem, který se dá naplnit mnoha obsahy – podle různých zájmů.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Ekumenická akademie
Originální název:

Schöne Grüne Welt: Über die Mythen der Green Economy , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krásný zelený svět: O mýtech zelené ekonomiky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

whack
17.05.2024 4 z 5

Zelená ekonomika je z časti greenwashing, ale má viacero pozitív. V tejto publikácii sú tieto pozitíva, ale hlavne negatíva, zrozumiteľne vysvetlené. Nechýba kritický pohľad na hospodársky a ekonomický rast, ktorý je trvalo neudržateľný v akejkoľvek forme, aj v tej zelenej - taktiež sa dočítate, že prečo je tomu tak, a napríklad aj to, ako negatívne môže vplývať zelená ekonomika na sociálne sféry. Oplatí sa prečítať si, napriek tomu, že intersekcionalitu považujem za utópiu.

NGC6715
31.07.2021 3 z 5

Kniha se snaží ukázat, že krásný zelený svět je pouhou iluzí. K většině ekologických přístupů je pesimistická. Často se uchyluje k přílišným zjednodušením a s většinou názorů lze polemizovat. Některé věci jsou ale k zamyšlení zajímvé.

Názory v knize: zelená ekonomika nemusí být a většinou není sociálně spravedlivá. Zelená ekonomika může vytvořit pracovní místa, ale ty, které zatím vytvořila většinou za nic nestojí. Zelená ekonomika podporuje korporace. Zvyšování efektivity nemůže zachránit klima. Lidé nemohou u všech věcí ověřovat, zda byly vyrobeny ekologicky, proto nemohou svou poptávkou dostatečně efektivně ovlivnit zelený rozvoj – tato odpovědnost je na firmách, které však k tomu nemají motivaci. Zelená ekonomika nepomůže chudým zemím.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

I kdyby výrobny kvůli překonání krize zcela vsadily na „zelenou“, je sporné, zda by z toho životní prostředí mohlo mít prospěch. Neboť zelená ekonomika neukončí nátlak na růst.


Zelená ekonomika je příslib na zelenou modernizaci kapitalismu, aniž by byla změněna kapitalistická logika jakožto soutěž a konkurenceschopnost nebo mocenské vztahy, které doteď byly přizpůsobovány ve prospěch podniků. Neudržitelný kapitalistický způsob života by sice „zezelenal“, ale nebyl by přebudován v solidární způsob života.


Pokud se špinavé a levné uhlí stává jako zdroj energie stále důležitější, pokud podniky přesouvají svou produkci, škodlivou pro životní prostředí, do jiných zemí, pokud jsou k produkci biopaliv káceny deštné pralesy, pokud vlády odmítají obchodování s emisemi s odkazem na náklady domácích podniků, ukazuje se následující: hospodářský růst, vysoké zisky podniků a současně čistá příroda zůstanou i pod zelenou rouškou zpravidla protikladem.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Krásný zelený svět: O mýtech zelené ekonomiky v seznamech

v Přečtených3x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x