Krásné dny mého mládí přehled

Krásné dny mého mládí https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55532/mid_krasne-dny-meho-mladi-cvi-55532.jpg 3 40 40

Aně Novac se podařilo něco, co si jen těžko dovedeme představit: jako čtrnáctiletá si v koncentračním táboře tajně vedla deník. Měsíce zapisovala za ostnatým drátem všechno, co viděla a co si myslela. Její deník je šokujícím dokumentem, který popisuje hrůzy holocaustu nefiltrovaně, přímo a detailně. Malá židovská dívka boří jedno velké tabu: tvrdí, že se v táboře často smála a v jejím líčení lágrové každodennosti nechybí černý humor. Deník Anne Frankové končí deportací do koncentračního tábora, deník Any Novac v táboře začíná. Židovka z maďarsko-německé rodiny žijící v rumunském Sedmihradsku byla v roce 1944 odvlečena do Osvětimi a prošla ještě dalšími sedmi tábory. Unikátní dokument přeložený do mnoha jazyků vychází nyní také v češtině.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Beaux jours de ma jeunesse , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krásné dny mého mládí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

JancaMia
31.12.2022 3 z 5

Další výpověď další přeživší. Nevím čím to je její sugestivní výpověď na mě tolik nezapůsobila jako od jiných ( příliš pozitivní místy, pravděpodobně únik ). Nicméně i tak tato kniha stojí za přečtení.

Palorizek85
20.11.2021 3 z 5

Kniha na mě příliš nezapůsobila. Četl jsem více knih z tohoto období, včetně několika příběhů z koncentračních táborů, ale tento mě neoslovil. Přičítám to tomu, že vyprávění je často protkáno květnatými popisy a to mě prostě k tomu tématu nesedí - chvílemi mi to přišlo až neautentické. Na druhé straně chápu, že způsob tohoto vyprávění také mohl být pro autorku cestou jak uniknout před tou krutostí. Z věcí, které tam popisuje jde mráz po zádech a jsem přesvědčen, že díky dnešní rozmazlené době, bychom to již nebyli schopni přežít.


DědaMráz
12.11.2020 4 z 5

Opravdu velmi těžká kniha na čtení (ve smyslu pozornosti a sousředění čtenáře), přesto velmi zajímavá a potřebný střípek do skládačky šoa. Nečekejte nějaké detailní věcné popisování fungování táborů, to tam vlastně skoro není. Nechápu, jak může někdo tady napsat, že je to bez emocí. Naopak, ta kniha je převážně jen o emocích, vnitřním světě autorky, a našel jsem tam i humor.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krásné dny mého mládí v seznamech

v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

koncentrační tábory deníky holokaust, holocaust podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Ana Novac
rumunská, 1929 - 2010
2010  69%Krásné dny mého mládí