Králové silnice přehled

Králové silnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367249/bmid_kralove-silnice.jpg 4 9 9

Druhá polovina 70. let. Spojené státy americké ještě nestihly vystřízlivět po válce ve Vietnamu. A přece se objevuje cosi nového, co dokáže v době hospodářské krize Američanům rozproudit krev v žilách. V roce 1972 na nešťastných olympijských hrách v Mnichově vyhrává Frank Shorter maratonský běh jako první Američan po několika desetiletích. O pár let později Bill Rodgers, snílek s nediagnostikovanou ADHD, slavně vítězí na Bostonském maratonu. A to vše sleduje mladičký Alberto Salazar, nevyzpytatelný syn kubánských imigrantů, který chce převzít žezlo krále silnic po Shorterovi a Rodgersovi a je pro svůj běžecký sen ochoten (doslova) padnout. Po jejich vzoru nazouvá běžecké boty stále víc obyčejných lidí, po celé zemi vznikají legendární silniční závody. Začíná běžecký boom.... celý text

Literatura naučná Sport
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Kings of the Road


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Králové silnice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Venda32
06.02.2024 4 z 5

Hezky zmapované začátky, průběh i pochopitelný ústup o běhání ve Spojených státech. Příběhy nejen běžců, ale i pozadí vzniku dnes velkých a slavných závodu, stejně jako zmínka o vzniku firmy Nike.
Doslov se týká vyloženě jen stavu běhání v USA v době vzniku knihy.

Mijagi
25.11.2019 4 z 5

S dočítáním knihy jsem se nešťastně trefil zrovna do termínu, kdy Americká antidopingová agentura (USADA) potrestala Alberta Salazara, jednoho z „Králů silnice“, za používání nepovolených látek v jeho tréninkové skupině Nike Oregon Project (NOP). Kauza, kterou jsem zaznamenal až díky závěrečnému verdiktu, mi četbu zastínila, nicméně i tak se jedná o velmi dobře sepsanou sportovní literaturu. Je to taková běžecká exkurze do dob, kdy se začínal běhat slavný Falmouth Road Race, závod uspořádaný nadšeným barmanem od jedné hospody k druhé, nebo do dob, kdy jste si z bedny Newyorského maratonu odnesli místo price money jen topinkovač a zážitky.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Králové silnice v seznamech

v Přečtených8x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

běhání, běh atletika

Autorovy knížky

2018  87%Králové silnice