Králíkům se nikdy nedá věřit přehled

Králíkům se nikdy nedá věřit https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113737/kralikum-se-nikdy-neda-verit-113737.jpg 4 16 16

Sbírka strašidelně laděných povídek. Kniha londýnského autora představuje pozoruhodnou sbírku dvanácti téměř neuvěřitelných povídek, které autor obratně stmelil svým záměrně surrealistickým nazíráním každodenního života lidí se všemi jejich možnými i nemožnými tužbami a tajnými smyslovými vzněty. Z větší části jde o fiktivní příběhy z doby nejen dnešní, ale i dávno minulé, s jistým morálním ponaučením. Všechny povídky spojuje jejich mnohovýznamovost a pronikavý účinek, který mají na čtenáře, o čemž svědčí fakt, že ve Velké Británii se kniha stala v roce 2001 naprostým bestsellerem. Neblahé předtuchy, žena-automat, odliv odhalující něco zcela nečekaného, budoucnost předpovídající bankomaty nebo bludiště, které se vytrácí z paměti – to vše svědčí o úžasné fantazii a vypravěčském umění autora. Ne nadarmo si za název své knihy zvolil část maďarského přísloví: Králíkům se nikdy nedá věřit. Vypadají skoro jako dětská hračka, ale sežerou vám úrodu.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

Never trust a rabbit , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Králíkům se nikdy nedá věřit. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

work
15.11.2019 4 z 5

Tento soubor povídek beze zbytku odpovídá svému názvu - dopadnou vždycky jinak, než si myslíte, ovšem i jnak, než byste si přáli.
Jedno se musí nechat - Dyson umí na pár odstavcích parádně rozehrát příběh a vtáhnout čtenáře do děje. Nepotřebuje k tomu desítky stránek, stačí mu jedna na to, abyste si začali hryzat nehty napětím. A to napětí není stupidně prvoplánové, jako třeba u Kinga, s kterým tuhle knížku někteří srovnávají. Tady se pracuje s jemnými náznaky, pomalu plynoucím houstnutím očekávání něčeho neznámého, co víte, že přijde, ovšem autor vás nechává tápat až do konce. Většinou povídek se proplétá motiv nenaplněné lásky a touhy, líčený emotivně z pohledu vypravěče, stesk z lidské existence z toho doslova tryská, trochu mi to připomnělo Ray Bradburyho - spousta lidství, koncentrovaného na několika stránkách. Výjimečný je v tomto třeba Poslední pohled na moře, nebo Val Koranova návštěva. Podílí se na tom velkou měrou i překlad (Ivana Jílcová-Fieldová), který nemá chybu. Volba slov a cit pro jazyk dělá z Králíků v češtině ještě o chlup lepší čtení, než je originál.
Takže proč ne plný počet hvězdiček? Povídky, až do posledního odstavce, si zaslouží hvězdiček minimálně 10, nicméně Dyson nezvládá závěry. U jedné každé povídky se nabízí hned několik možných fantastických a překvapivých rozuzlení a já vždycky doufal, že autor vymyslí ještě fantastičtější a překvapivější. Ten si ale nevybere ani jedno a místo toho ukončí mistrně vyprávěný příběh mělce a do ztracena. Jako kdybyste po dlouhém treku plném útrap vylezli na kopec, zjistili, ze na vrchol je to je to ještě pár desítek metrů, ale obrátili se a sestoupili zase dolů.
Králíci jsou tak spíše cestou, která může být napínavá, romantická, tísnivá i tragická, mnohdy všechno současně. Destinace není důležitá.

slawa.cap
12.10.2018 3 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Nebylo to špatné, čpěl z toho taková Kingovská atmosféra s trochu zkaženého humoru. Snad jen jedna končí opravdovým happyendem, zbytek spíš tragicky, ale záleží na pohledu. Ale po pravdě po doposlechnutí knihy jsem už nevěděl o čem která povídka byla.


jaroiva
08.08.2018 4 z 5

Po dočtení jsem se musela podívat, jaké je autor národnosti, protože z toho dýchá takový ten správně suchý anglický humor.
Lehce hororový nádech a zajímavá atmosféra. Ale samozřejmě, některé povídky jsou lepší než jiné.
Nejvíc hororové pro mě bylo líčení "prodejní akce" v povídce Výprodej elektrospotřebičů. Šmejdi!
A nejvíc se mi líbila povídka Předpovědi bankovního automatu (trochu mi připomněla Jáchyme, hoď ho do stroje!). Ale líbí se mi opravdu ten nápad. Kdyby banky přidaly k lístečku z bankomatu třeba horoskop, možná bych z bankomatu i vybírala. :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Králíkům se nikdy nedá věřit v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst3x

Část díla

všech 12 částí díla

Autorovy knížky

Jeremy Dyson
anglická, 1966
2003  70%Králíkům se nikdy nedá věřit