Král Ubu přehled

Král Ubu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52842/kral-ubu-52842.jpg 3 76 76

Král Ubu je divadelní hra Alfreda Jarryho, je považovaná za předchůdce absurdního dramatu, dada a surrealismu. Hra samotná vznikla v roce 1885 jako studentská recese na gymnáziu v Rennes, utahující si z učitele fyziky Hébérta (vyslovovaného ébé neboli ubu). Samotnou postavu patrně vytvořil Jarryho spolužák Charles Morin. V roce 1888 pak oba autoři předvedli ve svém loutkovém divadle frašku Poláci, která se stala předobrazem Jarryho slavné hry. Text hry Poláci se nezachoval. Jarry hru později výrazně přepracoval a v roce 1896 proběhla skandální premiéra v divadle Théâtre de l'Œuvre v Paříži. V roce 1928 byla hra poprvé hrána v Československu, a to v Osvobozeném divadle. Králem Ubu byl Jan Werich (který s Voskovcem hru přeložil) ... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Ubu Roi / Ubu enchainé / Ubu sur la Butte / Ubu Cocu


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král Ubu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

sgjoli
21.05.2023 4 z 5

Četla jsem vydání, které obsahovalo pouze hry Ubu králem a Ubu spoutaný, můj komentář se tak bude týkat pouze těchto dvou her.
Přiznám se, že jsem nějak netušila, co přesně mohu od těchto dvou her očekávat. Ale jméno krále Ubu se ke mně dostávalo už od gymnázia -čas od času jsem ne tuhle postavu narážela v různých narážkách či textech o Osvobozeném divadle, které krále Ubu uvedlo ve svém repertoáru. Tak jsem si říkala, že je na čase po Alfredu Jarrym konečně sáhnout. A ono ejhle, bylo to fakt zábavné čtení.
Nebudu tvrdit, že jsem těmto dvěma hrám dokázala porozumět na 100 %, protože úplně nedovedla, ale bavila jsem se u toho dost. Události hnané ad absurdum jsou zdrojem nejedné humorné situace a slovních přestřelek. Král Ubu je jak uragán - kam se vrhne, tak nezůstane kámen na kameni. Je to neuvěřitelně svižné. Ač tu dějovou linku najdete, hodně to podle mne stojí na situační komice a také ochotě čtenáře/diváka nebrat všechno tak vážně a nechat se pohltit chaosem.
Tohle si asi budu muset někdy přečíst znova nebo jít na nějaké představení protože mi tu asi ještě spousta věcí k plnému pochopení unikla. Nicméně na první přečtení to na mne určitě udělalo pozitivní dojem.

000nugatovej
16.02.2023 3 z 5

Ubu králem - ten gejzír nesmyslných nápadů. Jenže takovéto absurdity touha po moci přináší !
Ostatně byli jsme toho teď svědky - strašení válkou, umolousaná jezulátka v kapse pofiderního ztracence ... To ubuovské otvírání huby při rádoby smíchu! Co vše by pro moc neudělali!
,
A Ubu spoutaný? Ilustrace toho, jak je možno zprasit myšlenku svobody ("Kaprál mi zakázal chodit v tuhle dobu na cvičení. Jsem svobodný člověk, a proto sem každé ráno chodím." /str. 101/) a jak je možno se svobody obávat - "... budu se muset sám starat o všechny své potřeby" /104/.

Jarry vědoucí!


Johny_H.
04.12.2022 4 z 5

Velmi zajímavá kniha která rozhodně není určená pro každého. Moc se u ní nasmějete a zamyslíte zvláště pak u Ubu spoutaný.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Král Ubu v seznamech

v Přečtených135x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech4x