Král Šumavy přehled

Král Šumavy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101898/kral-sumavy-101898.JPG 4 159 159

Dobrodružný román podle skutečných událostí o strážcích československé hranice na počátku padesátých let. Kniha je snad i o tom, že cílem pohraničníků není a nebylo prohlubovat umělé předěly mezi státy, ale především postavit hráz zlu, namířenému proti základnímu právu každého člověka svobodně a po svém volit způsob života.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král Šumavy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

IXOXI
01.05.2024 4 z 5

Král Šumavy se čte lehce, místy je napínavý a podle mě se navzdory zdejším komentářům nejedná o politickou agitku. Byla sice napsány komunistou, který podporoval režim, ale už přibližně v jedné třetině popisuje, jak komunismus hned na svém začátku rozvracel rodiny. Problém je zcela jistě v nepochopení situace. Za druhé světové války Pražané také chodili do kina a neřešili celou dobu jen válku. To stejné bylo popsáno i zde, lidé jednoduše chtějí svůj život žít a některé věci neřešit. Proto je celá kniha protkána láskou pohraničníků k ženám, jak vážnými vztahy, tak živočišnou potřebou. K ústřednímu tématu lovení lidí, kteří utíkají před komunismem do zahraničí a převaděčů lze v knize také najít vysvětlení. Po problematických časech dvou válek a politicky nestabilní první republice chtěli lidé věřit, že v komunismu nastane doba relativního klidu, politiku neřešili, jen se zaměřovali na svůj úkol a doufali, že ostatní se postarají o své. Nedopadlo to tak, nicméně to už je nad rámec této knihy, jen se zdá, že autor věrně popsal pocity některých lidí. Dnes také není mezi společností shoda na jediném politickém názoru, který by měli všichni sledovat.

ArwenAragorn
22.11.2023 4 z 5

80%

Marie:
A tu vyrazila výkřik plný hrůzy.
Pocítila silný, obrovský strach, který ji zbavil myšlení. Stála zlomek vteřiny s klíčem v ruce, neschopná pohybu, vyděšené zvíře, kterému hrozí smrtelné nebezpečí. Na světlé ploše dveří ležel za jejím stínem ještě jeden stín, patřil někomu, kdo se k ní blížil od dveří na půdu. ...
___________________________________________________________________________
Pokud pomineme, že kniha je poplatná minulému režimu, jedná se o velice dobrý detektivní příběh. Má stísněnou, napjatou atmosféru, není tam nic moc veselého. I ta Šumava se svými blaty je tam pochmurná. No, neměli to ti kluci u hranic lehké.
Velmi dobře je zpracovaný i film, který jsem několikrát viděla.
Je to čtivé, napínavé, dobrodružné. Doporučuji.


mila2411
11.11.2023 4 z 5

Když odečtu nezbytnou várku ideologie a raději ani nemyslím proti komu byli tehdejší pohraničníci nuceni bojovat, je to čtivá a dobrá česká detektivka. Dýchá z ní chlad šumavských slatí. Oproti filmu tam toho moc navíc není.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Král Šumavy v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených231x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených9x
v Knihotéce196x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit4x