Kraken přehled

Kraken https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56104/bmid_kraken-b5Y-56104.jpg 3 133 133

Hluboko ve výzkumném křídle londýnského Přírodovědného muzea je ukryt cenný exemplář legendárního živočicha: dokonalá a perfektně zachovalá krakatice obrovská. Jednoho dne však náhle a nevysvětlitelně zmizí... Nitky této krajně opovážlivé krádeže vedou hluboko do bizarního londýnského podsvětí, mezi příslušníky nejrozmanitějších kultů, falešné apoštoly a úkladné vrahy. Netrvá dlouho a na povrch vyplouvá, že neobvyklý tvor je nejen biologickou senzací nedozírné hodnoty, ale pro lidi z jistých kruhů i ztělesněním boha. A navíc ho lze využít jako spoušť blížící se apokalypsy. Konci světa se musí postavit mladý muzejní kurátor s pomocí odpadlíka krakenova kultu, ovšem jen pokud se jim podaří přežít válku gangů, do níž se nevědomky zapletli... Román Kraken je samostatný příběh s mrazivě lovecraftovskou zápletkou od celosvětově úspěšného autora, jenž jako chameleon střídá žánry, aby pokaždé překvapil a uchvátil své věrné čtenáře.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Kraken , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kraken. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

R47
21.01.2023 2 z 5

Moje zklamání z knihy spíš asi pramení z nenaplněných očekávání. Čekal jsem příběh s hororovou, lovecraftovskou atmosférou a dostal díl Akt X ze světa Harryho Pottera napsaný Terry Pratchettem. Fantasmagorie. Bod ale přidávám za originálního záporáka Teťáka, živoucí tetování. Škoda, že se ten slibně se rozvíjející příběh v půlce tak strašně zlomí. Pokud Mievilla, dejte si radši Ambasadov.

Malarkey
18.01.2023 3 z 5

Kraken je vlastně druhá kniha od autora, kterou jsem začal číst…ale první, kterou jsem dočetl. Ne, China Miéville není jednoduchý autor na čtení. To už jsem také pochopil.

Zajímavé je, že děj této knihy začíná jako taková divná, ale pořád v rámci možností, standardní detektivka. V londýnském muzeu se ztratí krakatice v láku. Prostě jednoho dne, v jeden konkrétní moment, zmizí. A člověku, který ten den měl směnu a měl to v muzeu na starosti, se rázem obrátí život vzhůru nohama. Ano, máte pravdu, nemůže se jen tak vypařit krakatice obrovská, to prostě nejde. Podrobnosti tak zajímá hodně lidí – od policajtů začínaje po divnolidi konče. No a od momentu setkání s divnolidmi se začnou dít hodně divné věci a celý ten děj knihy začne směřovat tam, kam by mě ani ve snu nenapadlo.

Někdy od 200 strany (kdy jsem se už ale tak padesát předchozích stran zamýšlel nad tím, co autor šňupe) jsem vůbec nechápal, co se v dění knihy děje. Myšlenka je hrozně zajímavá. Uznávám. Dění v knize ale na mě působilo hrozně filozoficky, nelogicky a v kombinaci s dialogy zbytečně moc popisně. No, nakonec jsem měl co dělat, abych knihu vůbec dočetl. Ten myšlenkový pochod autora mě ale nestačí fascinovat.


Milosz
08.12.2022 2 z 5

Než se objevilo nadpřirozeno, tak se mi to líbilo víc. Miéville by měl někdy napsat nějakou realistickou detektivku...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2011 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)


Kniha Kraken v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených176x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce146x
v Chystám se číst48x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech5x