Krabice od bot Vladimíra Renčína přehled

Krabice od bot Vladimíra Renčína
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179128/krabice-od-bot-vladimira-rencina-179128.jpg 4 6 6

Kresby Vladimíra Renčína (1941) patří k základním a zároveň nejtrvalejším hodnotám našeho národa a jsou pevně ukotveny v české kultuře. Přestože nejsou jednoduché, oslovují nejširší publikum. Renčína zná každý, prezident i popelář, univerzitní profesor i zemědělec. V tom je zároveň překvapivý. Když měl těsně po svých čtyřicetinách výstavu na Staroměstské radnici v Praze, přišlo přes 140 000 lidí. Zřejmě to bylo poprvé a asi také naposled, kdy se tato vznešená budova otřásala smíchy. V Návštěvní knize dodnes zůstaly tisíce podpisů a stovky vzkazů nadšených návštěvníků. Kniha, kterou držíte v ruce, je výsledkem výběru myšlenek, postřehů, ale i vzpomínání, které během mnoha let Vladimír Renčín napsal nebo řekl. Byl mnohokrát doslova přinucen mluvit na vernisážích svých výstav i výstav svých přátel, tu a tam dal rozhovor spřízněnému novináři, neubránil se rozhlasovému reportérovi, případně ho vtlačili před televizní kameru, aby s ním natočili třeba pořad z cyklu GEN. Často to přineslo takřka detektivní pátrání po pramenech, protože s Vladimírem Renčínem jednoduše nelze dělat rozhovory na povel. Je o to cennější, že budou zachovány alespoň v této podobě. Vladimír Renčín má vlastnost všech mimořádných světových umělců: mnohdy o sobě pochybuje. A to přesto, že je za ním víc než dvacet tisíc kreseb publikovaných doma i v zahraničí, desítky knih, stovky výstav, dva večerníčky, divadelní hra i poštovní známka. Říká, že se uklidnil jen jedinkrát – to když otevřel jakousi zahraniční publikaci a tam v rejstříku objevil pěkně za sebou: Rembrandt – Rencin – Renoir. Krabice od bot je o tom, jak v náručí matky přežil v krytu bombardování Drážďan, o postavách, které ho provázely životem, a také o jeho osudové ženě, která se stala vzorem legendární Marie. Pokud jeho kresby máte rádi, po přečtení této knihy je budete mít ještě raději.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krabice od bot Vladimíra Renčína. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Iki1
28.08.2023 4 z 5

Hezké ohlédnutí za bohužel již nežijícím kreslířem a humoristou. Kniha obsahuje ukázky jeho tvorby, mapuje korespondenci s některými kamarády, což je doplněno fotografiemi. Kniha příliš nepřipomíná biografii, což jsem původně očekával. Autor prostě zatřepal Renčínovou krabicí od bot a sem tam něco vyndal na světlo boží. No, je to také cesta, jak napsat čtivou knihu. Půvabné jsou pohlednice, které panu Renčínovi přicházely od přátel s prostou adresou - Hradec Králové. Prostě Mechováci svého významného obyvatele znali. Až tuhle knihu dočtete, určitě zalistujte v některé z Renčínových knih, třeba v To nás těší, že jsme Češi, či z Dějin národa českého.

1amu
27.03.2018 4 z 5

Jsem dlouhodobým milovníkem kouzelných ilustrací Vladimíra Renčína. Tato kniha mi přihrála do mé sbírky moudra Hamáčků,Dlabáčků a spol. další půvabné kresbičky klasika, ale též i pro mě doposud neznámé povídání o jeho životě, třeba to, že se česky začal učit až po válce v Hradci Králové, protože konec války prožil s německou matkou v Drážďanech. Autorů, jejichž vtipy pod sklem byly v mnoha kancelářích není mnoho, také proto se i kradly ! Kniha je poctou nezapomenutelnému tvůrci a dárci dobré pohody. Děkuji panu Boňkovi.


Vhrsti
31.08.2014 4 z 5

Otevřený pohled do tvorby introvertního tvůrce kresleného humoru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krabice od bot Vladimíra Renčína v seznamech

v Přečtených8x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chci si koupit1x