Kosmonaut přehled

Kosmonaut https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283000/mid_kosmonaut-eLd-283000.jpg 4 25 25

Román o nenaplněných snech, outsiderství, beznaději a bezmoci, ale také o lásce a přátelství. Serjoža, středoškolák, syn obyčejné ženské a alkoholického darmošlapa, má od dětství velký sen – chtěl by se stát kosmonautem. Ne proto, aby vzlétl ke hvězdám, které rád pozoruje, ale aby se z vesmíru alespoň jednou podíval na celou zeměkouli. Jeho slohová práce, v níž se ze své touhy vyzná, vzbudí pozornost úspěšného dokumentaristy, který se o Serjožově cestě za snem rozhodne, s požehnáním politbyra, natočit vícedílný dokument. Serjoža ovšem nesní jen o hvězdách – jeho mysl zaplňuje i krásná rusovláska, nesmělá učitelka hudební výchovy Světlana. Snovou atmosféru románu autorka podtrhuje mírně archaizovaným stylem a krásným jazykem. Náhodná není ani volba místa, kde se příběh odehrává: nevlídný zimní Murmansk 80. let 20. Století jako by symbolicky dokresloval mrazivé sevření nepříznivými okolnostmi, jež provázejí osudy hlavních protagonistů. Všudypřítomnou melancholií a tragikou osudů hlavních hrdinů prosvítá naděje, že má smysl snít i sebevětší sny, třebaže nedojdou naplnění. Kniha obdržela Cenu deníku Helsingin Sanomat za nejlepší prvotinu 2008 a v témže roce postoupila i do nejužší nominace na cenu Finlandia.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Kosmonautti , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kosmonaut. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

LucieT.
08.02.2021 4 z 5

Kosmonaut je ruský příběh finské autorky podbarvený atmosférou melancholie a smutku. Tvrdá, nelítostná doba, sovětská společnost, zelňačka, čaj a vodka. Nesmělý snílek Serjoža, sebevědomý, drzý Saša a jejich příběh o snech, potlačovaných pocitech, přátelství a lásce.

alkazemka
17.06.2020 3 z 5

Zvláštně pěkně napsaná knížka. I když jsem měla chvilkama pocit, že se ztrácím, že nerozumím, tak jsem někde hluboko, úplně vzadu vlastně rozuměla. Ale to mi došlo až posléze. Až když se to všechno v hlavě porovnalo.

"Když se rozhodneš pro něco, co není přímo vyloučený, tak se to třeba i stane, ale ne proto, že ty ses rozhod, ale proto, že nedošlo k těm několika milionům otáček ozubenýho kola, kvůli kterejm by se to nestalo...."


Marekh
06.02.2018 3 z 5

Kniha má velmi nezvyklý styl vyprávění, zvláštní příběh, nečetla se úplně lehce. V knize nalezneme také erotické pasáže, což podle mého názoru knize ubírá na kvalitě. Rovněž se zde vyskytují vulgarismy.

Celkově kniha nebyla špatná, knihu bych hodnotil jako průměr.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kosmonaut v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených26x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Katri Lipson
finská, 1965
2014  61%Zmrzlinář
2016  72%Kosmonaut