Korán přehled

Korán
https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69634/bmid_koran-o4m-69634.jpg 2 181 181

Překlad jediné základní knihy islámské věrouky je uspořádán nikoliv podle kanonické posloupnosti súr, nýbrž podle jejich chronologie, aby vynikla vývojová řada myšlenek, vtělených do Koránu. Obšírný úvod přibližuje čtenářivznik všech částí muslimského posvátného textu a posuzuje je i z hlediska tematických ideovych okruhů. Komentář pak objasňuje smysl a souvislosti, jež se vztahují přímo k jednotlivým veršům.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Al-Qur´án


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Korán. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

newtory
18.02.2024

Jeden zo zásadných myšlienkových zdrojov Mein Kampf-u, vynikajúce čítanie pri depresii v rámci logoterapie.
Človek pochopí, že to s ním nie je až také zlé a knihu s úľavou odloží.

ArkAngel
22.02.2022 3 z 5

Hodně lidí si zřejmě neuvědomuje, že islám stojí vlastně na totožné mytologii jako křesťanství a judaismus. Máme tu Adama a Evu, Noema, Abraháma, Davida, Šalamouna i Ježíše, akorát se k nim staví trochu jinak. Mohammed byl samozřejmě chytrý člověk a snažil se při utváření víry vyhovět všem, takže během putování extrahoval vědění od různých kmenů a propojoval to s vlastními myšlenkami. Z dobového hlediska je Korán oproti Bibli i celkem progresivní, protože místo trojjediného Boha uznává pouze jednu boží entitu, Ježíše berou pouze za člověka - proroka a také podporují rozvody, což bylo v křesťanství dlouhou dobu tabu. Samozřejmě je to o tom, jaká frakce si text vykládá. Radikálností je Korán s Biblí srovnatelný, ale stejně tak oba texty obsahují mnoho dobrého. Nemůžeme odsuzovat všechny věřící kvůli pár jedincům, kteří jsou hlasitější než ostatní. Je to jen o lidech, kteří tyto svaté knihy čtou a interpretují je.


Geomatik
20.03.2021 1 z 5

Pro ateistu velmi náročné čtení. Neustálé opakování hlavních témat (bojte se Boha a soudného dne, konejte dobré skutky a přijdete do zahrad, v opačném případě skončíte v ohni, ...), mnohdy i doslova, je únavné, vymezování vůči křesťanství (Bůh je jediný, tak jakápak Trojice, Ježíš se narodil Marii z vůle Boží, není Božím synem,...) až úsměvné. Zajímavé je sledovat postupné změny hlavních myšlenek knihy dle momentální situace Mohameda v českém, chronologicky řazeném, vydání. Díky bohatým komentářům jsem se neztrácel tolik, jako bych se ztrácel bez nich. Ještě lépe by se kniha četla, kdyby vysvětlivky k jednotlivým veršům byly formou poznámek pod čarou místo samostatné sekce na konci.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Korán v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených286x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených9x
v Knihotéce263x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech9x